Káva lidskému zdraví nijak neškodí, potvrdil kardiolog. Popsal i pozitivní efekt alkoholu

Přednosta kardiocentra a kliniky kardiologie Institutu klinické a experimentální medicíny IKEM Josef Kautzner

K VĚCI (40)

Neexistují žádná data, která by naznačovala, že káva škodí lidskému zdraví, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS přednosta kardiocentra a kliniky kardiologie Institutu klinické a experimentální medicíny IKEM Josef Kautzner. Rozporuplnější je to prý u alkoholu, kde se data rozcházejí.

„Ukazuje se, že když je káva nějakým způsobem upravená, tak nemá žádné škodlivé účinky. Spíše jde o to, že někteří lidé po ní nemohou usnout nebo mají palpitace (zvýšené až nepříjemné uvědomování si srdečního rytmu, pozn. red.),“ sdělil Kautzner a dodal, že podobně je tomu i u čaje.

ČTĚTE TAKÉ: Potřebují lidé hibernovat jako zvířata? Experti odhalili výsledky studií zaměřených na spánek

Mnohem složitější je to u alkoholu, kde se data rozcházejí. „Zatímco některé práce ukazují, že žádný alkohol nemá pozitivní účinky, najdou se i takové, které tvrdí, že když se pije v malém množství, může jít i o benefit,“ vysvětlil a zmínil například víno obsahující antioxidanty.

„Je třeba si navíc uvědomit, že alkohol vás uklidňuje, například když si dáte skleničku či dvě k jídlu, tak to navodí pohodu, což je důležitý faktor v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. To, že nemáte stres, máte nějaké sociální zázemí, bavíte se se svými blízkými, tím vším vašemu zdraví prospíváte a prodlužujete si délku života,“ poznamenal Kautzner.

Pro delší život je dobré podle odborníka dodržovat několik hlavních zásad – zdravě jíst, mít dostatek pohybu, nekouřit, alkohol pít jen s mírou, mít dostatek spánku, dobrý sociální život a nebrat žádné drogy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nová internetová výzva tejpování úst? Mnohé tato „chytrá“ metoda už poškodila, varuje Šmucler

Tagy:
kardiologie K věci zdraví alkohol čaj káva zdravotnictví Josef Kautzner srdce