Potřebují lidé hibernovat jako zvířata? Experti odhalili výsledky studií zaměřených na spánek

Unavená žena

Cítíte se v zimních měsících více unavení, máte větší touhu vrátit se do postele a prospat další hodiny? Nejste sami. Jak odhalil výzkum amerických odborníků, nejméně třetina Američanů v zimě spí více, než je u nich běžné. Vědci se zabývali také otázkou, jaký vliv má sezónnost na lidský spánek. Ačkoliv se předpokládalo, že žádný nebo malý, studie spánku v Berlíně odhalila opak. Všichni účastníci výzkumu v zimě spali více ve fázi REM než v létě, uvádí CNN.

Máte pocit, že vám množství spánku, které si obvykle dopřáváte v jiných částech roku, v zimních měsících nestačí? „Pokud se vám zdá, že spíte více, nejste sami,“ uvedl pro CNN docent klinické medicíny v Huntington Memorial Hospital v kalifornské Pasadeně Raj Dasgupta. Citoval výzkum, podle kterého nejméně třetina dospělých Američanů uvedla, že v zimě spí více.

ČTĚTE TAKÉ: Deprese, únava a potíže s pamětí. Následky covidu mohou trvat i několik let, varují experti

„Potřeba spánku se u většiny dospělých pohybuje mezi sedmi až devíti hodinami za noc, a to bez ohledu na to, jak velká je venku zima nebo tma,“ vysvětlil Dasgupta a pokračoval: „Je však běžné, že máte v zimě pocit, že spíte více. Důvodem je přechod na standardní čas – často mylně nazývaný zimní čas – kdy ztrácíme hodinu denního světla, což je spojeno s dřívějším nástupem tmy.“

V porovnání s mnohými zvířaty, která v zimním období hibernují, čímž tento čas přečkávají v klidovém stavu, se mělo za to, že vliv sezónnosti na lidský spánek je malý až žádný. Změnu do této úvahy přinesla studie publikovaná v únoru 2023. Všech 188 účastníků spánkové studie v berlínské Nemocnici svaté Hedviky spalo v zimě o hodinu déle než v létě. Původně tento fakt nebyl podle autorů statisticky významný. Účastníci však v zimě spali o 30 minut déle ve fázi REM.

Zkratka, pod níž se v českém překladu skrývají rychlé pohyby očí, je „sladkým místem spánkových cyklů“. „Vyznačuje se větším množstvím snů a rychlejší srdeční frekvencí a dýcháním než v ostatních fázích. Je to základní stádium spánku, které pomáhá s pamětí, soustředěním, regulací nálady a funkcí imunitního systému,“ uvedl Dasgupta.

Spánek ovlivňuje světlo i zdraví

To, jak moc si přejeme vrátit se do postele, může podle expertů souviset s tím, jak během roku světlo kolísá. Stejně tak to může být důsledkem duševního zdraví a změn v lidském chování.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kvůli vzácné nemoci dívka rychle stárne. Bojím se, kdy to přijde, přiznává matka 3leté Adélky

„Naše tělo dostává signály od slunce – pokud jde o náš cirkadiánní rytmus. Tedy, když je venku jasno, máme tendenci být aktivní. Když slunce zapadne, můžeme mít tendenci cítit se unavení,“ podotkl Dasgupta. Doplnil, že úbytek slunečního světla způsobuje zvýšení hladiny melatoninu, hormonu vytvářeného v těle, který reguluje cykly spánku a bdění.

„Vzhledem k dřívější produkci melatoninu v zimě by bylo přirozené předpokládat, že zdravý člověk bude v zimě také potřebovat více spánku,“ sdělila Carleara Weissová, odborná asistentka v Centru pro výzkum ošetřovatelství na Buffalské univerzitě. Světlo navíc neovlivňuje pouze množství spánku, ale také jeho kvalitu.

„Spánek ve fázi REM je silně ovlivněn světlem a tmou. Když je v zimních měsících méně světla, tělo to v podstatě přežene tím, že nám poskytne více spánku ve fázi REM,“ uvedl Joshua Tal, klinický psycholog z New Yorku, který se specializuje na problematiku spánku.

Touha po více spánku během zimy může být také způsobená tím, čemu se říká „sociální jet lag“. Jedná se o důsledek letní zábavy, kdy lidé byli vzhůru do pozdních hodin. Právě kvůli tomu mohou trpět problémy při usínání nebo mít pocit, že si tělo potřebuje méně spánku z léta přehnaně kompenzovat.

„Vaše tělo není zvyklé na tento dřívější čas, kdy je tma a měli byste jít spát – a tak je pro vás těžší usnout. Vaše hodiny jsou takzvaně zpožděné,“ vysvětlil Tal. Jak doplnil Dasgupta, další příčinou může být „prázdninový stres, požívání nejrůznějších potravin a pochutin, konzumace alkoholu a vynechávání tréninků“.

Zmeňte své návyky

„Lidé stále nepotřebují hibernovat. Ani si to nemohou kvůli společenským a pracovním povinnostem dovolit,“ konstatovala Weissová. Zároveň se však podle ní mohou lidé v zimě přizpůsobit tak, aby podávali lepší výkony a více odpočívali. „Vzhledem k tomu, jak mohou světelné změny v zimě ovlivnit naše cirkadiánní rytmy, by vám trochu více spánku mohlo pomoci být bdělejší pro plán, který vyžaduje, abyste byli venku, když je tma,“ uvedl Tal.

ČTĚTE TAKÉ: Kompletní přehled prevence na rok 2024. Na jaké prohlídky byste neměli zapomenout?

Podle expertů by mohlo pomoci i to, abyste si začátek práce nebo školy posunuli na pozdější dobu. „Abychom pomohli našemu tělu zvládnout přechod ze spánku do bdění, je důležité, abychom byli v zimních měsících ráno vystaveni světlu. Spolu s tím je důležité dodržovat jednotný čas spánku a vstávání,“ zdůraznila Weissová.

Pokud člověku rozvrh neumožňuje vystavení přirozenému světlu před prací, může vyzkoušet světelnou terapii, která je základní léčbou sezónní afektivní poruchy (jedná se o typickou manifestaci sezónnosti u člověka), což může být další důvod, proč v zimním období lidé více spí. Léčba spočívá v tom, že se alespoň na 30 minut lidé vystaví světelnému boxu s minimální intenzitou 10 000 luxů.

„Důležité je zajistit, aby prostředí, ve kterém spíte, bylo pro spánek příznivé,“ podotkla Jennifer Martinová, profesorka medicíny na David Geffen School of Medicine na Kalifornské univerzitě v Los Angeles. „A pokud zjistíte, že se potýkáte se sezónní depresí, obraťte se buď na důvěryhodného zdravotníka, nebo přímo na odborníka na duševní zdraví,“ dodala.

Tagy: