Záběry policejního násilí: Prezident Tokajev tvrdě potlačil protesty v Kazachstánu

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev

Kazaši vyšli protestovat proti prezidentovi Tokajevovi

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev před několika málo dny drtivě uspěl ve volbách a může se tak těšit na další funkční období. To se však nepozdává mnohým obyvatelům bývalé sovětské republiky. Řada Kazachů proto vyšla protestovat do ulic. Proti nim však zakročil Tokajev a jeho síly. Objevují se záběry, na kterých policie brutálně potlačuje protesty běžných občanů. Drsné nepokoje Kazachstán zažil už na začátku letošního roku.

Tokajev před necelým týdnem opanoval prezidentské volby, když v nich dokázal získat více než 80 procent hlasů. Jeho vítězství i množství jeho voličů však může u někoho vyvolat zdvižené obočí, protože ještě letos v lednu se v největších městech děly mimořádně drsné a násilné nepokoje, a to právě proti Tokajevovu režimu.

A Kazaši vyšli do ulic i v sobotu, kdy probíhala inaugurace staronové hlavy státu. Protestní pochody se nevyhnuly ani hlavnímu městu Astaně. Podle všeho vyrazily demonstrovat tisíce lidí.

Bezpečnostní síly však rychle a tvrdě reagovaly. Na sociálních sítích se začínají šířit videa, kterak kazašská policie akce Tokajevových odpůrců tvrdě potlačuje. Hovoří se až o brutálních útocích na běžné občany.

Množí se rovněž zprávy, že řada kritiků byla zatčena, a aby toho nebylo málo, údajně přestalo fungovat telefonní spojení v hlavním městě. Řada kazašských médií přitom podle dostupných informací o protestech a zatýkání neinformuje.

Zmiňované lednové protesty Tokajev dokázal potlačit s pomocí Kremlu. Jeho ruský protějšek Vladimir Putin mu tehdy na pomoc poslal své vlastní vojáky.

Poté, co Rusko napadlo Ukrajinu, se dalo očekávat, že Kazachstán na oplátku Putina podpoří. Tokajev se však zachoval překvapivě, když ruskou invazi otevřeně odmítal a stejně tak neuznal anexe dobytých území na Ukrajině. Místo toho vyjádřil podporu Ukrajině a začal hovořit o zajištění lepších vztahů s evropskými státy.

Tagy:
Vladimir Putin policie demonstrace protest Ukrajina protesty Kazachstán Rusko Kasym-Žomart Tokajev Nur-Sultan Kasym-Žomart Kemelevič Tokajev