Kde bych byla, kdybych byla chlapcem, zoufala si Mozartova sestra

Ustoupila bratrovi z cesty, byť měla stejný talent. Starší sestra Wolfganga Amadea Mozarta Maria Anna se narodila před 270 lety. Zemřela v bídě a osamění, píše týdeník 5plus2.

Když 30. července 1751 přišla na svět Maria Anna Mozartová, rodiče měli obrovský strach. Všichni tři starší sourozenci zemřeli záhy po porodu. Rodiče jí doma přezdívali Nannerl, a když se narodil mladší bratr Wolfgang, říkalo se mu zkráceně Wolfi.

Bratr a sestra měli mezi sebou silné vztahy, i kvůli smrti ostatních sourozenců. Maria Anna byla o čtyři a půl roku starší a cílevědomý a ambiciózní otec Leopold brzy poznal u malé dívky výjimečný hudební talent a začal ji učit. Když už hrála v osmi letech výborně na klavír, při jedné z lekcí si k nástroji sedl i tříletý Wolfi. Nejdříve projevil jen zájem, brzy ale vytryskl obrovský talent i u něho.

Otec zvýšil intenzitu výuky, a když viděl genialitu svých dětí, zrodil se mu v hlavě nápad, jak získat slávu i peníze – bude s ratolestmi objíždět šlechtické dvory a ohromovat panstvo hudbou. Jak si řekl, tak udělal, a tak začalo evropské turné Mozartových, kde se oba sourozenci ještě více sblížili.

Wolfgang prý starší sestru zbožňoval a často ji v chování napodoboval. Nannerl byla svou povahou laskavá a nápaditá, takže si s bratrem rozuměla jak v hudbě, tak v životě. Oba si dokonce vymysleli tajný jazyk, kterým se domluvili jen oni, a snili o imaginárním království zvaném „Návrat“, kde by společně vládli jako král a královna.

Kariéru zastavil manžel

Na koncertních pozvánkách zpočátku dominovala hlavně Maria Anna, která nabízela tak nádhernou hudbu i zpěv, že se brzy stala hvězdou mnoha evropských měst. Sourozenci i s rodiči zavítali roku 1767 do Brna a do Olomouce, kam přijeli dostavníkem z Vídně. Tehdy ale utíkali. V rakouské metropoli totiž řádila epidemie neštovic.

Ty si Wolfgang přivezl s sebou a kvůli vážnému průběhu téměř oslepl. Nakazila se i Maria Anna. Vyléčila se, nedlouho poté se ale blížil magický věk 18 let – strmý vzestup hudební hvězdy se zastavil. Důvodem byla společenská povinnost – žena se musí brzy vdát, jinak by její další život bez manžela vzbuzoval rozpaky, ba pohoršení – a to si otec Leopold nemohl dovolit. Měl totiž plány se synem, jehož talent se rozhodl rozvíjet, zatímco schopnosti dcery musely ustoupit.

„Kde bych byla, kdybych byla chlapcem?“ ptala se občas. Po sňatku se starším manželem se starala o pět jeho dětí, další tři mu porodila, dvě se dožily dospělosti. Zbytek života prožila v rodném Salcburku, věnovala se rodině, učila hudbu a po brzkém skonu slavného bratra pracovala na jeho životopisu.

Kdo by ji navštívil pár měsíců před smrtí, asi by se zhrozil. Slepá 78letá žena žila osamělá a v bídě. Jenže to bylo její rozhodnutí, chtěla žít skromně a po smrti po sobě zanechala poměrně velké jmění. Více historických témat včetně toho, co má společného legendární plavec Venclovský s vozítkem na Měsíci, si přečtěte v pátečním vydání týdeníku 5plus2 a na www.5plus2.cz.

Tagy: