Kdo ji pije bude ještě krásnější! Město nejznámější minerálky proslavil Ferdinand Porsche

Vratislavice nad Nisou se pyšní nádhernou rozhlednou

Prima MĚSTO (14)

Vratislavice nad Nisou. Městečko, které leží na půlce cesty mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou, proslavilo jméno Porsche. Slavný automobilový konstruktér se narodil právě tady a v jeho rodném domě se teď nachází muzeum. Ve spojení s Vratislavicemi se vám ale vybaví možná i kyselka a není se čemu divit. Dnes je to jedna z nejznámějších minerálek u nás. Ale není to tak dlouho, co hrozilo, že zůstane jen ve vzpomínkách pamětníků. Jedinečných zážitků Vratislavice nabízejí mnohem víc a pořad Prima Město vám je představí.

Vratislavice nad Nisou uvidíte jako na dlani, když vystoupáte na nedávno zrekonstruovanou rozhlednu na Císařském kameni. V roce 1779 se odtud takto rozhlížel i sám císař Josef II. Rozhledna tu tehdy pochopitelně ještě nebyla a ani samotné Vratislavice. Svět se o nich dozvěděl až o pár desítek let později.

Ve zbrusu nové knihovně připomíná historii městečka koberec netypicky zavěšený od stropu. „Je to koberec, který tak trošku symbolizuje rozmach městečka, protože tady žil továrník Ignaz Ginzkey, který tady vybudoval továrnu na výrobu koberců, jednu z největších v tehdejší době,“ říká Lukáš Pohanka, starosta Vratislavic nad Nisou.

Výroba koberců skončila ve Vratislavicích na počátku devadesátých let, rozlehlý areál továrny od té doby není úplně nejkrásnější vizitkou města, přesto se tu dají vidět hodně zajímavé věci. V jedné z továrních hal se skrývá například letecký simulátor. Místní nadšenec a fanoušek aviatiky Petr Bílý si pořídil kabinu skutečného letadla a nabízí možnost zažít to, co opravdový pilot.

Od haly se simulátory pak stačí ujít jen pár kroků. A jste u jedné z místních dominant. Někdejší zauhlovací a vodárenské věže. Parta nadšenců si ji pronajala před několika lety, teď je z ní kulturní centrum, pro milovníky industriálních památek je to doslova ráj, v době největší slávy to tu muselo připomínat scény z románů Julese Verna.

Členka spolku Zauhlovačka Lenka Jakubičková vám nadšeně popíše nejen, jak fungoval násypník na uhlí, kde se uskladňovalo a potom pomocí dopravního pásu putovalo směrem do kotelny. „Zde se vytvářela pára, která poháněla turbíny a z nich se pak vytvářela elektrická energie pro pohon nejen strojů, ale i celého osvětlení v areálu bývalé kobercárny,“ vypráví nadšeně Lenka Jakubičková.

Věhlasný rodák proslavil městečko ve světě

A teď už konečně slavný rodák Ferdinand Porsche. Moderně pojatá expozice v jeho rodném domě, ze kterého je teď muzeum, interaktivně zapojí návštěvníky do poznávání světa techniky, technologií, bohaté historie i budoucnosti mobility. Nejslavnějším vozem vratislavického rodáka byl lidový Volkswagen brouk, na jeho základech pak jeho syn Ferdinand Anton Ernst Porsche, známý především jako Ferry Porsche, postavil první sportovní vůz známé značky.

Kdo jí pije bude ještě krásnější

Ve spojení s Vratislavicemi se vám určitě vybaví i výroba jedné z nejznámějších minerálek u nás. Ale není to tak dlouho, co hrozilo, že zůstane jen ve vzpomínkách pamětníků. Opuštěnou a hodně zdevastovanou stáčírnu naštěstí koupil pan Jan Vokurka z Jablonce nad Nisou a vzkřísil stoletou tradici. Podnikatel před lety opustil vysoký post manažera a vrhl se do výroby ovocných sirupů a úspěšně navázal na značku nazvanou na počest jizerskohorského zázračného doktora Jana Josefa Antonína Eleazara Kittela (1704 - 1783).

Minerální voda je v nabídce mnoha obchodů i restaurací po celé zemi: „Máme 14 druhů sirupů, vždycky se snažíme, abychom to měli co nejvíce přírodní, aby to bylo co nejvíce bohaté na ovocnou složku, a aby to lidem chutnalo. Kitl sirup bezový děláme z čerstvých bezových květů, zázvorový vyrábíme z čerstvého bio zázvoru,“ představuje výrobu majitel firmy Jan Vokurka.

Když před několika lety hledal místo, kde by mohl výrobu úspěšných sirupů rozšířit, narazil na opuštěnou vratislavickou kyselku. V roce 2018 naprosto zdevastovanou rozbitou továrnu koupil a  čtyři roky opravoval. Od roku 2022 výroba tu opět běží. Po automatické lince projede denně 22 000 naplněných láhví. „Vratislavická kyselka je odrazem žuly, na které se nachází. My jsme výjimeční tím, že máme nejvíce křemíku v České republice a ženy vědí, že křemík je důležitý pro krásné vlasy, nehty i pleť. Takže, kdo pije vratislavskou kyselku, bude ještě krásnější,“ usmívá se podnikatel Jan Vokurka.

Prima město pro život obyvatel

Lidem se ve Vratislavicích nad Nisou žije dobře. Od roku 2010 se sem přistěhovalo 1 500 lidí, počet obyvatel se tak zvýšil o celou pětinu. Kvalitní služby i dětská hřiště a přitom jen pár kroků od lesa a krásné přírody. Jednou z hlavních výhod žití tady je i dobrá dopravní dostupnost. Tramvají se odsud snadno dostanete za pár minut do Jablonce i do Liberce a železniční trať protíná město. Z Vratislavic se stala dobrá adresa k bydlení, odkud se pohodlně dojíždí za prací. Místní samospráva se proto snaží, aby jim po návratu ze zaměstnání už nic nechybělo. „Když lidé odjedou do práce a potom se vrací zpátky, je naším úkolem, abychom zajistili takové služby, aby už nemuseli odjíždět,“ popisuje život v městečku starosta Lukáš Pohanka. V posledních letech tady postavili kulturní dům, kam naopak na koncerty, plesy nebo módní přehlídky jezdí lidé z celého okolí.

Nejnovější chloubou je nová knihovna odkazující svým názvem na slavného zdejšího průmyslníka Ignaze Ginzkeyho. V historické budově i v moderní přístavbě je pořád živo. Funguje jako komunitní a spolkové centrum a sdružuje takové i menší spolky a organizace, které ve Vratislavicích jsou.

Místní bikepark navrhl světový šampion

Jméno Tomáš Slavík znají bikeři po celém světě. Tomáš je totiž několikanásobný mistr planety ve fourcrossu. Jestli úplně přesně nevíte, co to je, tak si zkuste představit Evu Adamczykovou, jak se z kopce místo na snowboardu spouští na horském kole. A ptáte se, co má tento sport společného s Vratislavicemi? Ve Vratislavicích nad Nisou na mistra světa narazíte často, místní bikepark je jeho dílo a zajezdit si tady může každý úplně zdarma. Jsou tu traily pro úplné začátečníky, ale i pro  závodníky. „Vidím, jak ta komunita strašně roste, máme lepší a rychlejší závodníky a všechny to baví. A o tom to je. Myslím si, že tohle, kdyby mělo každé město, tak je se zábavou určitě na jiném levelu,“ říká hrdě mistr světa ve fourcrossu Tomáš Slavík.

Výjimečná moderní architektura

O nové knihovně a kulturním centru už tu byla řeč. Obě budovy se pyšní tituly stavba Liberec Libereckého kraje. Opravdovým skvostem je ale místní školka, kterou dokonce před pěti lety česká komora architektů označila za vůbec nejlepší stavbu v celé České republice.

Rostoucí počet obyvatel ve Vratislavicích, přinesl i potřebu postavit úplně novou školku, radnice ji potřebovala rychle. „Úplně na začátku jsme vlastně směřovali k tomu, že budeme mít kontejnerovou školku, nicméně oslovili jsme architekty Petra Stolína a Alenu Mičekovou, protože s nimi máme velmi dobrou zkušenost. Postavili nám tady i kulturní centrum. A právě oni vlastně přišli s tímto nápadem tak trochu jiné školky,“ představuje stavbu starosta Lukáš Pohanka. Na první pohled upoutá laminátová fasáda, která zakrývá budovu členěnou do tří bloků. Celá stavba je vlastně ohromná prolézačka, která podle autorů vybízí k neustálému objevování.

Stejně tak, jako pohodové město s fajn lidmi a obklopené krásnou přírodou, vybízí k objevování. Je naprosto pochopitelné, že se sem lidé spíš stěhují, než aby odsud utíkali, ale vyplatí se sem přijet i třeba jen tak na výlet.

Tagy: