Kdo nejel do Kyjeva, jako by nebyl. Střídají se jako na orloji, kritizuje Hrnčíř z SPD

Předseda Senátu Miloš Vystrčil by měl vystoupit v ukrajinském parlamentu.

Další cestu českých politiků do Kyjeva ve Zprávách Plus ostře zkritizoval poslanec Jan Hrnčíř z SPD. Na Ukrajině se podle něj politici střídají jako na orloji. Přitom by Ukrajině podle Hrnčíře stačila pomoc, kterou jí Česko posílá. Europoslanec Tomáš Zdechovský cestu politiků do Kyjeva hájil, výjezd předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a dalších ale poté zlehčil a nazval ji politickou turistikou.

„Nevím, jestli ta cesta má jiný konkrétní cíl než vyjádření podpory. V poslední době mám pocit, že kdo nejel do Kyjeva, jako by nebyl,“ pustil se do politiků poslanec SPD Jan Hrnčíř. Naposledy se do hlavního města Ukrajiny vydal ve čtvrtek brzy ráno vlakem předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Za jeho návštěvou stojí pozvání předsedy Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslana Stefančuka. Na cestě Vystrčila doprovází první místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP 09), nezávislý senátor Pavel Fischer a také polští senátoři v čele s předsedou komory Tomaszem Grodzkým.

„Sám jsem byl na Ukrajině hned na začátku války a bylo to symbolické gesto. Delegace to vnímají jako důležitý krok na jejich podporu. Myslím, že je důležité, že tam delegace dorazila,“ hájil senátory Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

„Střídají se tam jako na orloji. Pomoc, která tam proudí, je podle mého názoru dostatečná,“ oponoval ve Zprávách Plus poslanec Hrnčíř. Česká vláda na Ukrajinu například dodala i zbraně. Ministerstvo však nechtělo specifikovat, o jaký materiál se jedná, a to kvůli bezpečnosti.

Podle Zdechovského ale díky cestě politici získají jinou perspektivu. „Jinak to vypadá, když na to politik kouká v televizi a jinak, když jede do Lvova a kousek od vás došlo nedávno k bombardování,“ argumentoval Zdechovský.

Po odvysílání rozhovoru ve vysílání CNN Prima NEWS ale v příspěvku, který sdílel na Twitteru, otočil. „Máme premiéra, který ukázal, že se nebojí. V době, kdy jet do Kyjeva znamenalo ohrožení života, se vydal na tuto nebezpečnou cestu. Současná politická turistika je spíš k smíchu. Pokud tam nejedou lidé s konkrétní pomocí,“ napsal. Po kritice tohoto výroku dodal, že tím nemyslel Vystrčila, ale „na řadu dalších lidí z celého světa“.

Před měsícem podnikl cestu do Kyjeva český premiér Petr Fiala (ODS), a to společně se svým polským a slovinským protějškem Mateuszem Morawieckým a Janezem Janšou a s polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńským.

V ukrajinské metropoli se setkali s prezidentem Volodymyrem Zelenským i premiérem Denysem Šmyhalem. Cílem jejich návštěvy bylo podpořit Ukrajinu. Za cestu si vysloužili obdiv i od velké části opozičních politiků.

Tagy: