Hamáček: Klaus bez roušky působí strašně. Lidé s autoritou by se měli semknout

Ministr vnitra Jan Hamáček (autor: Peter Topič/Mafra)

Klaus bez roušky působí strašně, uvedl Hamáček

Sváteční projev bývalého prezidenta Václava Klause na náměstí Republiky, při kterém kritizoval vládu, má dohru. Proslov u příležitosti výročí vzniku samostatného státu totiž přednesl mezi lidmi bez roušky. To se nelíbí šéfovi Ústředního krizového štábu a ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD).

„Pod pláštíkem epidemických opatření jsou likvidovány nebo omezovány Ústavou dané svobody,“ uvedl mimo jiné Klaus, který ve středu přišel uctít výročí vzniku Československa k pamětní desce na Obecním domě v Praze. Roušku neměl nejen během projevu, ale i při rozhovorech s lidmi kolem sebe.

To se nelíbilo ministrovi vnitra. „Působí to strašně. Člověk by očekával, že v takto vypjaté situaci se všichni semknou a budou přesvědčovat lidi, aby dodržovali vládní opatření. A to platí zejména pro někoho, kdo má ve společnosti autoritu,“ nelíbí se Hamáčkovi.

Hrozí Klausovi správní řízení?

Mluvčí Institutu Václava Klause Petr Macinka to okomentoval slovy, že vláda zabíjí ekonomiku, ne koronavirus. „Hovoří-li ministr Hamáček o autoritě bývalého prezidenta, pak musí přijmout, že svoji autoritu využívá právě k tomu, aby poukázal na neproduktivnost plošných opatření této vlády,“ dodal.

Policisté zatím středeční vystoupení bývalého prezidenta nevyšetřují. „V této souvislosti jsme žádné oznámení na porušení vládního nařízení nepřijali. V případě, že by se tak stalo, oznámili bychom to správnímu orgánu,“ popsal mluvčí pražské policie Jan Daněk. Správní řízení exprezidentovi ale podle ministra Hamáčka hrozí.

Tagy: