Klaus opustil nemocnici a čeká ho domácí léčení. Vracet se bude na občasné kontroly

Václav Klaus

Klaus se vrátil z nemocnice

Exprezident Václav Klaus v pátek opustil Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN). Byl propuštěn do domácí léčby, do nemocnice bude docházet na občasné kontroly. Exprezident byl v ÚVN v posledních týdnech přijat opakovaně, nyní v ní strávil více než týden, léčil se na urologické klinice.

„Prezident Václav Klaus byl dnes propuštěn z nemocnice do domácí léčby. Po dohodě s ošetřujícím lékařem bude do ÚVN docházet na občasné kontroly,“ napsal ve čtvrtek v SMS zprávě Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Klaus byl v ÚVN hospitalizován už 11. září, a to na dvě noci. Znovu se tam vrátil o den později, propuštěn pak byl 17. září. Při odjezdu řekl novinářům, že měl velmi vysoký tlak a také žaludeční komplikace. Opět hospitalizován byl o šest dní později, protože u něj zdravotní potíže přetrvávaly.

Bývalý prezident přitom v minulosti neměl zdravotní problémy příliš často. Jeho zdraví média sledovala v roce 2008, kdy podstoupil operaci kyčelního kloubu. V roce 2012 následovala operace šedého zákalu.

ÚVN navštívil také na konci letošního února. Tehdy absolvoval půlhodinové vyšetření, protože byl pozitivně testován na koronavirus. Potom se přesunul do domácí léčby. Nemoc COVID-19 nakonec přečkal se středně těžkým průběhem.

Ve střešovické nemocnici se od úterý 14. září léčil i prezident Miloš Zeman, kterému lékaři zjistili mírné vyčerpání a dehydrataci. Z nemocnice byl propuštěn minulou středu.

Hlava státu do nemocnice pravidelně dochází na takzvané rekondiční pobyty. Dlouhodobě trpí cukrovkou a neuropatií, tedy poruchou nervů v dolních končetinách. Kvůli tomu Zeman používal hůl a v posledních měsících přesedlal na invalidní vozík. Sám se také přiznal, že už hůř slyší.

Tagy: