Klaus: Rozpočet je proinflační. Pokud to Fiala nevidí, je to na propadnutí z ekonomie

360° (224)

Václav Klaus v pořadu 360° na CNN Prima NEWS cupoval výroky vládní pětikoalice o tom, že je její návrh rozpočtu protiinflační či úsporný. Bývalý prezident taková tvrzení označil za žertovní, legrační a nesmyslná. Premiér Petr Fiala (ODS) by podle Klause propadl ve zkoušce z ekonomie.

Poslanecká sněmovna před týdnem schválila základní parametry přepracovaného státního rozpočtu, který předložila vládní pětikoalice. Ta přišla s návrhem schodku 280 miliard korun, což je o 97 miliard méně, než předpokládal původní plán bývalé vlády Andreje Babiše (ANO).

Fiala označil přepracovaný návrh rozpočtu za protiinflační a úsporný. Proti tomu se bývalý šéf ODS tvrdě ohradil. „To je žert, legrační výrok a totální nesmysl. Schodkový rozpočet 280 miliard je výsostně proinflační a růst cen bude jen zesilovat. Jestli to Petr Fiala neví, tak je to skutečně na propadnutí ze zkoušky z ekonomie,“ řekl Klaus ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj protiinflační rozpočet nemůže být schodkový. Bývalý prezident také prohlásil, že v případě přepracovaného návrhu nejde o skutečné úspory či škrty. „Nastaly škrty proti tomu, co sliboval před volbami návrh rozpočtu Babišovy vlády. Nejsou to škrty reálného typu, a tak nemohou působit protiinflačně,“ dodal.

Rozpočet kritizoval také prezident Miloš Zeman. Ten se už před týdnem ve svém projevu ve Sněmovně do vlády pustil s tím, že její návrh vysokou inflaci nezkrotí. Kabinet by měl podle hlavy státu šetřit tím, že zruší řadu daňových výjimek. „Bojíte se škrtat daňové výjimky, protože se bojíte svých voličů. V čem je problém? Za každou daňovou výjimkou stojí lobbistická, někdy až mafiánská skupina, která si jednou kdysi dávno tuto výjimku vyvzdorovala,“ řekl.

Výhrady proti rozpočtu zmínili podle očekávání i poslanci z opozičního hnutí ANO a SPD. Podle expremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše je návrh „domatlaný“ a rovněž není protiinflační. „Dozvěděli jsme se, že jste šetřili. Nevím, kde,“ řekl poslancům Babiš.

Podle něj vláda vychází v rozpočtu z chybných čísel a ve výhledu je příliš optimistická. Podobného názoru byl v pořadu 360° i Klaus. I přes kritiku opozice a obou posledních prezidentů byl návrh přijat. Pro bylo 104 zákonodárců, proti 82 poslanců ze 187 přítomných.

Rozpočet nyní dostanou k projednání sněmovní výbory. Rozpočtový výbor projedná jejich doporučení v úterý 1. března. Druhé čtení na plénu, kdy mají poslanci možnost přednášet své návrhy na přesuny peněz, má přijít na řadu v pátek 4. března. Závěrečné schvalování by se mělo odehrát ve čtvrtek 10. března.

Tagy: