Klidně jim udělám analýzu zdarma. Za volby si mohou sami, opřel se Nacher do Pirátů

Bartoš a Nacher

Nacher a Hraba o vyjednávání nové vlády

Piráti si za výsledek voleb, ve kterých získali jen čtyři poslanecká křesla, můžou sami. Je o tom přesvědčen poslanec hnutí ANO Patrik Nacher, který jízlivě na adresu Pirátů dodal, že analýzu volebního krachu jim udělá klidně zdarma. Reagoval tak na část dokumentu, který nejmenší sněmovní strana zveřejnila a podle které mohou za neúspěch Starostové, tedy jejich koaliční partner. Podle senátora z hnutí STAN Zdeňka Hraby může dokument ohrozit vznik budoucí vlády. Jeho hnutí získalo ve Sněmovně 33 mandátů.

I když koalice Pirátů a Starostů získala ve volbách 37 mandátů, Piráti, kteří financovali dvě třetiny společné kampaně, získali jen čtyři z nich. Společně s koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) by právě PirSTAN měli sestavit novou vládu. Jednání však nejsou jednoduchá, a to ani uvnitř levostředové dvoukoalice. Ani analýza Pirátů proto na klidu nepřidala.

„Může to ohrozit vznik vlády. Příčina (zisku) celkových 15 procent ale není na straně STAN, za to si mohou Piráti sami. Určitě to nevyvolává růst vzájemné důvěry a trochu mě zklamalo, že se vše objevilo ve veřejném prostoru. Skuteční partneři by si měli problémy vyříkat mezi sebou a poté, co by se ten druhý měl možnost bránit, zprávu zveřejnit,“ opřel se do Pirátů senátor z hnutí STAN Zdeněk Hraba.

Podle něj se v reálné politice musí počítat i s variantou, že Piráti ve vládě nakonec nebudou, i když v koaliční smlouvě se obě strany zavázaly, že budou postupovat společně.

V analýze, kterou má redakce CNN Prima NEWS k dispozici, se mimo jiné píše: „Kandidáti Pirátů nebyli ze strany STAN, kteří měli v gesci mikrotargeting, podporováni. STAN cíleně podporovali pouze své kandidáty, ze kterých se polovina dostala do Poslanecké sněmovny.“

Mezi „podvodníky“ byli zmíněni i šéf hnutí Vít Rakušan nebo hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Já jsem ke kroužkování nevybízel, podpořil jsem tři kandidáty, kteří měli moji důvěru. Ale nikde jsem nekandidoval, smlouvu jsem neporušil,“ podotkl Hraba. Také další členové strany upozorňují, že když do Sněmovny nekandidovali, jejich podpora určitých kolegů je naprosto v pořádku.

Nacher: Je to jen vizitka Pirátů

Ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS se k situaci v nově vznikající vládě vyjádřil i poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher. „Kdyby se mě Piráti zeptali, dám jim zadarmo analýzu, že si za výsledek mohou sami. Někteří z nich začali před volbami říkat to, co si skutečně myslí, a řada voličů se jich zalekla,“ podotkl poslanec.

Nečekal ale, že výsledek bude pro Piráty tak krutý. „Tušil jsem, že budou mít třetinu poslanců, když uhradili dvě třetiny nákladů. Ale jinak mi nepřísluší situaci více komentovat,“ dodal.

Piráti zároveň krátce po volbách obvinili z výsledku také hnutí ANO, které na ně útočilo. „Jestli Piráti hledají viníky všude, jen ne u sebe, je to ukázka, jak vnímají realitu. Čtyři roky útočili na hnutí ANO. Když od nich zaznívaly různé nesmysly a polopravdy, bylo vše v pořádku. Když přelezli přes 30 procent, tak na sebe nasvítili,“ konstatoval Nacher s narážkou na předvolební průzkumy ze začátku roku.

Tagy: