Kolik nakradeného zboží už jste prodali? zeptal se Lavrova ukrajinský novinář

Sergej Lavrov

Ukrajinci zveřejnili záběry drtivého útoku na ruské pozice

Rusové pokračují v útoku na Severodoněck. Podle Ukrajinců okupanti u Chersonu vězní stovky lidí v „mučírnách“. Ruský soud zakázal zveřejňovat seznamy padlých vojáků. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov čelil na návštěvě v Ankaře nepříjemné otázce od ukrajinského novináře. Rusko na Krymu rozmístilo raketové komplexy Iskander, uvádí Kyjev.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Nejtvrdší boje v uplynulých dnech panovaly a stále panují pravděpodobně ve východoukrajinském Severodoněcku. Ukrajinské síly mají pod kontrolou pouze okrajové části města, připustil oblastní gubernátor Serhij Hajdaj. Ze satelitních snímků se zdá, že okupanti plánují velký útok i směrem na Záporoží.

Podle Kyjeva je v Ruskem okupované Chersonské oblasti drženo v místnostech, které jsou vybavené jako mučírny, přibližně 600 lidí. Z těch se polovina nachází v budově státní správy Chersonské oblasti, ve vyšetřovací vazbě či v odborné škole ve městě Heničesk, uvedla v televizním projevu poradkyně ukrajinského prezidenta Tamila Taševa.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov čelil na návštěvě v Ankaře nepříjemné otázce od ukrajinského novináře. „Co všechno z toho, co vaši vojáci ukradli na Ukrajině – kromě obilí – už jste rozprodali?“ zněla otázka od Muslima Umerova.

Lavrov poté s úsměvem odpověděl: „Vy Ukrajinci se stále zabýváte tím, co se dá ukrást, a myslíte si, že tak smýšlejí všichni. Naše cíle na východě Ukrajiny jsou jasné. Chceme lidi osvobodit od neonacistického režimu. My pro obilí žádné překážky nevytváříme. Aby mohlo být vyvezeno z přístavů, je třeba, aby k tomu dal pan Zelenskyj příkaz, pokud ještě něčemu velí.“

I přes tvrzení Lavrova existuje nespočet svědectví o tom, že ruští okupanti na Ukrajině kradou nejrůznější suroviny včetně obilí či dřeva a rovněž zpět do Ruska odváží ukrajinskou těžkou zemědělskou techniku či nejrůznější moderní technologii. Odcizené věci se pak Rusové podle Kyjeva snaží prodat.

Rusko v severní části okupovaného Krymu rozmístilo raketové komplexy Iskander, uvedl mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk. Stanoviště se prý nacházejí u obce Milkovodne, tedy asi osm kilometrů od správních hranic Chersonské oblasti. Rakety, které odpaluje systém Iskander, mohou přepravovat nálože s jaderným obsahem.

Tagy: