Kolosální mořské monstrum. Vědci našli lebku praotce žraloků, měří neuvěřitelné dva metry

Vědci po měsících usilovné práce vypreparovali z útesu na Dorsetském jurském pobřeží ve Velké Británii unikátní fosílii – nebývale zachovalou lebku pliosaura. Odborníci agresi tohoto tvora z dob dinosaurů srovnávají s tou, kterou oplýval tyrannosaurus rex. Zatímco ten ale běsnil na souši, pliosaurus byl postrachem mořských hlubin, napsal web BBC.

Každý další nález z doby dinosaurů má pro vědce cenu zlata. Tím spíše, když jde o tvora, kterého prozatím nemají v databázi v dostatečně zachovalém stavu. Úspěch specialistů ve Velké Británii je proto nevídaný.

Zhruba v polovině útesu na Dorsetském jurském pobřeží – tedy asi 15 metrů nad pláží – vědci nalezli lebku pliosaura. Po několika měsících opatrné (a vzhledem k atypické poloze nálezu také velmi nebezpečné) práce teď odborníci odkryli lebku celou. Světu bude symbolicky představena na Nový rok v pořadu proslulého přírodovědce Davida Attenborougha, uvedla BBC.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tyrannosaurus rex byl téměř dvojnásobně větší monstrum, než vědci mysleli. Vážil až 15 tun

Lebka je v perfektním stavu a měří zhruba dva metry, což naznačuje, o jak velkého ještěra se jednalo. Odborníci odhadují, že mořský dravec pliosaurus mohl měřit až dvanáct metrů a brázdil oceány před 150 miliony lety. Měl krátký krk, velkou hlavu a čtyři ploutve. Je považován za předchůdce všech žraloků nebo kosatek.

„Je to jedna z nejlepších fosílií, na které jsem kdy pracoval. Její jedinečnost spočívá v tom, že je kompletní. Spodní čelist a horní část lebky jsou spojeny, jak by tomu bylo za života. Na celém světě se sotva našel exemplář s takovou úrovní detailu. A pokud ano, spousta kousků chybí, zatímco tento, i když je mírně zkreslený, má všechny kosti přítomné,“ řekl pro BBC paleontolog Steve Etches.

Brutální stisk

Dominantou nalezené lebky jsou zuby tvora. Hned 130 ostrých a průrazných tesáků si muselo poradit s každou kořistí. Pliosaurus měl navíc neuvěřitelně silný stisk čelistí. Žádné v současnosti žijící zvíře se s ním nemůže rovnat.

Síla čelistí podmořského zabijáka byla podle vědců ekvivalentem 33 tisíc newtonů. Pro srovnání – lidské čelisti mají sílu 700 newtonů, psí v průměru tisíc newtonů. Nejsilnější stisk čelistí na světě má krokodýl mořský (16 tisíc newtonů).

I proto vědci považují pliosaura za mořskou obdobu tyrannosaura rexe. Nejslavnější dinosaur všech dob dokázal nebohou oběť sevřít v tlamě silou 45 tisíc newtonů.

Nález lebky mořského tvora povzbudil vědce k dalším práci. Vědec Etches věří, že mají šanci nalézt i další kusy pliosaura. „Dávám v sázku svůj život, že zbytek zvířete tam někde je,“ věří.

Jednat se ale podle něj musí rychle.

„Opravdu bychom ho měli dostat ven, protože se nachází ve velmi rychle erodujícím prostředí. Tato část linie útesu ustupuje o třicet centimetrů ročně. A nebude trvat dlouho, než zbytek pliosaura vypadne a ztratí se. Je to příležitost, která se naskytne jednou za život,“ uzavřel.

Tagy: