Kombistroj vám ušetří spoustu práce na vaší zahradě

Práce na zahradě musí těšit a nesmí se pro nás stát otročinou. Proto se většina z nás dříve nebo později rozhodne pro pořízení zahradní mechanizace. Co je ale pro nás lepší – stavebnicový zahradní systém s desítkami volitelných adaptérů, nebo stroj jednoúčelový?

Základní idea stavebnicových systémů je jednoduchá, jeden motor pohání sekačku na trávu, kypřič půdy, úklidový kartáč, sněhovou frézu, případně tahá pluh, radlici či valník. S všestranným využitím jedné pohonné jednotky je spojena velká výhoda a to, že během celého roku neexistuje období, kdy bychom museli stroj odstavit. Stavebnicový systém zahradní mechanizace si většinou nepořizujeme naráz. Z finančního hlediska je jeho hlavní výhodou to, že si jej můžeme rozšiřovat postupně podle svých potřeb a možností.

Již před nákupem je nutné si ujasnit, která příslušenství nejlépe vyhovují podmínkám, ve kterých hodláme systém provozovat. Kromě ceny je pak u stavebnicových systémů velmi důležitým kritériem jednoduchost a rychlost, jak se dají na základním pohonném agregátu měnit jednotlivé adaptéry.

Asi nejznámější je koncept jedné univerzální pohonné jednotky a několik typů převodových skříní. Znamená to, že motor s řídítky a automatickou odstředivou spojkou lze nasadit během několika vteřin na převodové skříně. Základem je několikarychlostní robustní převodovka s tažnou nápravou pro přepravu nákladů na návěsu, orbu, vláčení, pasivní kultivaci.

Tažná náprava se dá navíc během minuty a bez použití nářadí přeměnit na rotavátor. Menší jednorychlostní převodovka se zpátečkou má vývod pro pohon aktivního příslušenství pro sečení, mulčování, úklid sněhu, obracení píce. Další převodovky pak slouží pro okopávání zahradních řádkových kultur, provzdušňování trávníků nebo jako jednoúčelové stroje např. zavlažovací čerpadlo. Základem celého systém je motor s automatickou odstředivou spojkou, která se aktivuje při zvýšení otáček motoru. Jednotka je vybavena řídítky a univerzální přírubou pro připojení k převodovým skříním systému.

Ti, kteří nejsou tak široce zaměřeni, přistoupí ke koupi jednoúčelového stroje. Pokud například potřebujeme pouze několikrát za rok posekat pozemek, ale nejsme vlastníky orné půdy, nebudeme si pořizovat stavebnicový systém s bubnovou sekačkou nebo mulčovačem. Tady by byla pořizovací cena vyšší, než u jednoúčelového mulčovače nebo sekačky. Jednoúčelový stroj, jak již samo označení napovídá, je jeden stroj, který je vždy okamžitě připravený k práci bez jakýchkoliv úprav a sestavování. Stroj nelze rozebírat a kombinovat, tím je pořizovací cena příhodnější.

Jednoúčelový stroj nevyžaduje na rozdíl od stavebnice tak velký skladovací prostor. Při výběru je rozhodujícím faktorem velikost pozemku, který potřebujeme obdělávat. A jaké stroje lze pořídit jako jednoúčelové? Na prvním místě to jsou žací stroje. Ti, kteří potřebují trávu na krmení nebo pro výrobu sena sáhnou po některém typu bubnových sekaček. Obliba bubnových sekaček převýšila zájem o lištové sekačky, které se dnes spíš používají u profesionálních horských žacích strojů. V těsném závěsu jsou mulčovače, kterých je na trhu stále větší a větší nabídka. Mulčovače nám trávu posečou, rozdrtí a rozhodí po strniště tak, že během několika dnů zetlí a z pozemku prakticky zmizí. Mulčovače slouží pro údržbu rozsáhlých zahrad, sadů či luk, kde se pokos provádí 3× až 4× ročně bez požadavku na využití travní hmoty.

Dalšími jednoúčelovými zahradními pomocníky jsou rotavátory. Díky relativně nízkým pořizovacím nákladům si je může dovolit i majitel několika užitkových záhonů. Rotavátory jsou stroje, které zpracují půdu do potřebné hloubky, rozdrtí ji, prokypří, případně zapraví rostlinné zbytky a hnojivo. Také ve výběru rotavátorů je na našem trhu obří nabídka, kde je možné vybírat podle hloubky zpracování půdy, šířky záběru nebo jemnosti rozdrcení a prokypření půdy.

Tagy:
zahrada převodovka pozemek kombistroj práce na zahradě rotavátor mulčovač provzdušňování trávníků sekačka na trávu