KOMENTÁŘ: Absurdní sazby DPH. Viděla někdy Pekarová výlohu knihkupectví?

Na Světu knihy jsem to pořádně roztočil. Letos je to totiž naposledy, co jsem si na knižním veletrhu možná užil nakupování knížek s desetiprocentní DPH. Pokud vláda prosadí konsolidační balíček, budou mít sazbu nula. Ze všeho ostatního DPH budeme platit, a často i vyšší – to je účel.

Dětské pleny, lístky do divadla i sociální služby... to všechno bude zdaněno, jenom knížky ne. V čem jsou důležitější než voda, chleba nebo léky? Jasně, teď asi hlásám čistý marxismus – nejprve musí být materiální základna, pak teprve duchovní nadstavba. Jenže tak to prostě je. Má snad někdo z vlády v rodině vydavatele nebo knihkupce?

„Vzdělaná společnost je předpokladem pro prosperitu země, která je navíc vždy odolnější také vůči dezinformacím. Nejen proto jsme považovali za důležité takto knižní průmysl podpořit,“ říká šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která je obecně známa svými sociálně citlivými vyjádřeními. (To byla ironie!) Viděla někdy knihkupectví? Aspoň výlohu... S dezinformacemi tam bojují ponejvíc kuchařky a severské detektivky.

ČTĚTE TAKÉ: Je to silná káva, slušňák Fiala si to odskáče. Spolu hodilo voliče přes palubu, říká politolog

Nepovažuji se za vzdělaného člověka. Vím to o sobě, protože jsem potkal mnohem, mnohem vzdělanější. Přesto klidně knihu zaplatím i s DPH, pokud ji budu chtít vlastnit. Pokud si ji budu chtít jenom přečíst, tak tu mám k dispozici fantastickou síť knihoven. Přestože za přečtení knížky tam platíte poplatek zcela symbolický, s šířením dezinformací to nedělá vůbec nic. Tak to prostě nefunguje. Vydavatelé knížek si nulovou DPH prostě prolobbovali. Pro tohle zjištění nemusíte být zrovna znalec politického zákulisí – zadejte si do Googlu „knihy, nulová DPH“, podívejte se na starší články a je vám to jasné.

V boji s dezinformacemi není papír jako papír

Vydavatelé už se nechali slyšet, že by knížky mohly zlevnit. Ehm. A vy už jste slyšeli o tom, že by něco zlevnilo, když se snížila daň? Představte si, že podnikatelé běhají za politiky, až se jim od podrážek kouří, aby z toho sami nic neměli, a my si jejich zboží mohli kupovat za míň peněz ... to je ale legrační.

Vydavatelé novin naopak mají „smolíka“.  Za denní tisk budeme DPH platit jako mourovatí – místo současné desetiprocentní DPH bude 21 procent. Když jsou ta písmenka natištěná v knížce, i kdyby se jmenovala „Grilujeme s Babicou“, tak bojují proti dezinformacím. Když jsou ovšem natištěná v novinách, tak už s dezinformacemi nebojují.

Smůlou vydavatelů novin je, že značnou část trhu představuje Mafra a ta patří do svěřenského fondu Andreje Babiše. Že to spláchne i ostatní noviny? Koho z politiků to zajímá: „Stejně to jsou ludry a nemají nás rádi.“ Prostě taková malá pomstička, nad kterou se můžeme ušklíbnout. Půlka lidí se ušklíbne nad tím, že „došlo na Babiše“, druhá půlka nad tou průhledností. K ušklíbnutí to je každopádně. Ale pozor – časopisy jsou v pohodě, ty nevadí. Takže místo novin si radši kupte obrázkový žurnál „Veselý rozkrok“.

Jistě, mohl bych taky psát o těžkém údělu vydavatelů a knihkupců, kteří třou bídu s nouzí, aby mohli vydat svazeček poezie mladého nadějného básníka. Já jim rozumím, určitě bych mezi přáteli takového básníka i našel. Ale o tom ty řádky dneska nejsou. Navíc mě čekají dvě tašky plné knížek, které jsem si domů dovlekl z veletrhu. Hodlám si to čtení pořádně užít. Za rok bych si nad komiksem s nulovou DPH mohl vzpomenout, že kolegyně dětem kupuje přesnídávky s daní o tři procenta vyšší než letos. Bylo by mi tak nějak trapně.

Tagy: