Politolog: Je to silná káva, slušňák Fiala si to odskáče. Spolu hodilo voliče přes palubu

„Jestli premiér půl roku lže, tak je to silná káva. Fiala si to zřejmě odskáče,“ nebral si politolog Lukáš Valeš servítky v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Konsolidační balíček, který ve čtvrtek vláda představila, označil za porušení předvolebního slibu.

Podle Lukáše Valeše seznam opatření působí špatně „nejenom tím, že jde o nepopulární kroky, ale jak pro voliče Spolu vycházejí, vláda s nimi přišla pozdě“. ODS úsporným balíčkem prakticky porušila svůj předvolební slib, kdy tvrdila, že daně rozhodně zvyšovat nebude, a od té chvíle se z ekonomického hlediska nic zásadního nezměnilo.

ČTĚTE TAKÉ: Proč se neškrtalo víc dotací? Je to perverzní, nemuselo by se sahat na daně, říká Zlámalová

„Jestli premiér půl roku lže, tak je to silná káva. Slušňák Petr Fiala si to zřejmě osobně odskáče. Nemluvě o Stanjurovi, který říkal, že zvýšit daň z nemovitostí je nemravnost,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Lukáš Valeš. Politolog také připomněl, že součástí konsolidačního balíčku je zvednutí zmíněné sazby na dvojnásobek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slavní lidé se bouří proti vládě. Bendig a Jandová kritizují aroganci

„Nejsmutnější je, že ty daně zaplatíme my, zaměstnanci. A pocítíme to,“ uvedl politolog s tím, že se ani nediví tomu, že si voliči Spolu myslí, že byli hozeni přes palubu. „Vláda to odnese na preferencích, uvidíme, jestli přijdou demonstrace,“ dodal Valeš.

Odborník se vyjádřil také k tvrzením ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), který se vyjádřil k přivýdělkům bokem, zejména u studentů. Konkrétně pro CNN Prima NEWS uvedl: „Když někdo vydělává více než 200 tisíc ročně, je otázka, zda se má šanci řádně vzdělávat.“

Podle Valeše by si měl ministr uvědomit, kdy má hovořit, a kdy ne. „Tady propásl svoji chvíli mlčení. Je smutné, že si studenti musí přivydělávat v tak vysoké míře,“ nechal se slyšet expert. Podle něj se to sice negativně odráží na výuce, ale většinou nemají jinou možnost, aby studium ekonomicky utáhli a nezatížili jím rozpočet doma. „Demotivujeme je v práci a také v tom, aby studovali,“ dodal.

Tagy:
daně Petr Fiala politolog Zbyněk Stanjura úspory vláda slib Lukáš Valeš škrty konsolidační balíček