KOMENTÁŘ: Babišovy tanečky kolem komunistů? Důstojnost jde stranou, nejvíc trpí volič

Předseda hnutí ANO s šéfkou komunistů a uskupení Stačilo! Kateřinou Konečnou. Skončí spolu ve vládnoucí koalici?

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ, Andrej Babiš - 20.10. v 11:00

Expremiér a předseda ANO Andrej Babiš zažívá (alespoň politicky) dobré období. Jeho hnutí vytrvale roste a stejně tak i jeho potenciální spojenci z řad současné opozice. Rýsuje se tak potenciální nová koaliční vláda. Babiš, který často osočuje svého rivala a nástupce Petra Fialu (ODS) ze slabošství, však kolem možné spolupráce s jinými opozičními stranami mlží, nebo dokonce mění názory o 180 stupňů a zase zpět. Naposledy to předvedl ohledně spolupráce s komunisty, respektive s jejich uskupením Stačilo!. Takové tanečky jsou však trapné, nedůstojné a voliče mohou pouze naštvat.

Budou se komunisté podílet na budoucí vládě? Této otázce čelí Babiš v poslední době velmi často. Preference jeho ANO jsou vytrvale o parník před ostatními stranami a stále tvrdí, že chce získat takový výsledek, aby k vládě nikoho jiného nepotřeboval. To je však spíš (Babišovou) utopií.

ČTĚTE TAKÉ: EXKLUZIVNÍ průzkum: ANO dominuje a STAN vysává Piráty. Do Sněmovny by proklouzla i KSČM

Je takřka jisté, že aby měl po sněmovních volbách šanci sestavit novou vládu, bude potřebovat spojence. Jenže koho?

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Už delší dobu je Babiš tázán na možnost spolupráce s KSČM, strany, která je nyní de facto schovaná pod značkou Stačilo! sdružující komunisty a malinká uskupení, která by sama o sobě získala maximálně pár tisíc, či dokonce jen stovek hlasů. Dává to smysl – Babiš sdílí s komunisty minulost a nenarážím tím na jeho členství v předlistopadové KSČ, nýbrž na fakt, že jeho vládu mezi lety 2017 až 2021 drželi u moci svými hlasy právě komunisté.

Pro Babiše jde však zjevně o citlivé téma, u kterého neustále otáčí názory o 180 stupňů. A to klidně v rozmezí pár dní. „Nepřipadá v úvahu, že bychom je vzali do koalice. Nebudeme mít komunisty ve vládě. To absolutně vylučuji,“ prohlásil v pondělním rozhovoru pro Novinky.cz expremiér.

Dalo by se tak říct, že je jasno. Jenže o čtyři dny později, v pátek, řekl něco úplně jiného. „Pro mě Stačilo! je nová značka. Stačilo! je Konečná. Ona vyhrála ty volby. Takže pro mě to nejsou komunisté. Nejsou to komunisté pro mě,“ tvrdil zase Babiš pro TN.cz, ačkoliv je KSČM jednoznačně nejsilnějším subjektem uskupení, které navíc vede právě šéfka komunistů Konečná.

A v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS opět bral zpátečku. Na dotaz, zda si dovede představit koalici s Konečnou a spol., když nechce podporovat Ukrajinu a volá po vystoupení z NATO, Babiš odpověděl: „Asi nedokázal, protože neznám jejich program“. „Pokud tam mají takovéhle věci, které vy říkáte, tak určitě ne,“ pokračoval šéf ANO a k podpoře KSČM ke své dřívější vládě poznamenal, že ho komunisté „vydírali“. Nakonec vše zakončil slovy, že „debata je předčasná a nechce ji komentovat“.

Vítězí pragmatismus

Ruku na srdce – politika je především uměním kompromisu. Pokud Babišovi bude po volbách v příštím roce vycházet koaliční vláda jedině za přispění hlasů komunistů a spol., tak navzdory všem svým prohlášením a otočkám zkusí s Konečnou vyjednat koalici, respektive podporu pro menšinovou vládu. Ostatně na komunisty se obrátil již v minulosti, jak bylo řečeno.

Svými výroky, kdy skáče ode zdi ke zdi, však ztrácí důvěryhodnost a důstojnost. Jeho potenciální spojenci si mohou začít klást otázky: „Jak mohu věřit někomu, kdo za týden třikrát zcela otočí svůj názor?“ Za zmínku stojí, že podobný kolotoč už jen v letošním roce předvedl i s SPD Tomia Okamury.

Sluší se připomenout i jeho otočka s ODS. V Partii pronesl, že koalici s ODS vylučuje. „Jsem přesvědčen, že ne, protože já jsem založil hnutí ANO na základě korupcí ODS a ta historie je strašně dlouhá,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS expremiér. Na druhou stranu mu však ODS v roce 2017 nijak nevadila, když se s ní snažil „upéct“ koalici či podporu menšinové vlády.

Kdo však za dané situace nejvíce trpí, je volič. Jak si může mezi plejádou stran a hnutí vybrat Babiše, když od něj na jednoduchou otázku dostane postupně odpovědi A, B a nakonec i C? Volič pak absolutně nemůže tušit, co od takového politika může čekat, protože to vypadá, že se rozhoduje podle toho, jak se ráno vyspí.

Tagy: