KOMENTÁŘ: Zelenskyj je frajer, Putin zrůda, říkal kdysi Turek. Změnil své názory? Spíš taktizuje

Zelenskyj je největší frajer, který má koule, Putin je zrůda, krysa, kretén a zločinec. Přesně tak europoslanec Filip Turek mluvil o dvou státnících v březnu 2022, tedy krátce po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu. Změnil patron Motoristů od té doby své názory? S největší pravděpodobností ne. Možná si jen uvědomil, o čem by měl mluvit více a o čem spíš minimálně, pokud se chce zalíbit svým voličům. Říct o něm, že je proruským politikem, by bylo nepřesné a zároveň i nespravedlivé. Turek se na druhou stranu podobným nálepkám nemůže moc divit – obzvlášť poté, co o Ukrajině v Evropském parlamentu hlasoval stejně jako Kateřina Konečná či Ivan David. Přitom by mu stačilo zopakovat pár bonmotů z března 2022...

„Putin je válečný zločinec, kterého právem odsoudil celý svět. Udělal naprostou zrůdnost. Není nijak obhajitelné, co si ten kretén dovolil. Byla to srabárna. Takovou zoufalost jsem od Putina nečekal. Ukázalo se, že je to úplná zrůda.“

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Víte, kdo je autorem tohoto prohlášení? Sám bych asi tipoval nějakého představitele ODS. Alexandra Vondru? Nebo, s ohledem na explicitnější slovník, spíš Mirka Topolánka? Nikoliv. A nebo to snad je starší citát zklamaného Miloše Zemana? Ne. Toto jednoznačné stanovisko k ruské agresi pronesl Filip Turek ve VOX TV během ukrajinského speciálu, který byl natočen 1. března 2022.

Kdo Filipa Turka nesleduje dlouhodobě a reflektuje jeho osobu až v posledních měsících, by zřejmě ani neuvěřil, komu výše zmíněné výroky patří. Změnila tvář Motoristů své názory? Než se na to pokusíme odpovědět, představme si ještě další Turkova prohlášení z časů, kdy byla ruská invaze na Ukrajinu čerstvá jen pár dnů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: „Vybombardování Zemanovy oslavy“? Hřebejk má právo napsat cokoliv, zastal se ho Strach

„Zelenskyj je největší frajer. Je to člověk, který se zapsal do historie pro celý civilizovaný svět, ať už to dopadne jakkoliv. Ukázal, jak se má chovat politik, který má koule. Zdegenerovaný Západ mu nabízel transport. On řekl, že nepotřebuje odvoz, ale munici. Je to prostě frajer. Putin je naopak krysa, která sedí za desetimetrovým stolem a bojí se všeho,“ glosoval tehdy události europoslanec.

„Ukrajinci se brání skvěle a božsky, znemožnili Putina. Očekával jsem, že Kyjev padne do pár dní. Je úžasné, že se to nestalo. Je to také milé překvapení, že kyjevská vláda vlastně není tak zkorumpovaná, jak tvrdí ruský režim. Ukrajinci jsou schopni položit život za svou zemi, a to včetně prezidenta. Putin byl pro mě vždy pseudodiktátor, který vládl Rusku tak, jak potřebovalo. Rusko potřebuje vládcovu pevnou ruku, ale ne ruku zločince, který na Ukrajině páchá válečné zločiny,“ dodal.

Zastává Turek tyto názory i dnes? Klidně bych věřil tomu, že ano. Připomeňme období po letošních volbách do Evropského parlamentu. Tandem Přísahy a Motoristů se stal černým koněm těchto voleb. Původně nenápadná dvojkoalice skončila na třetím místě hned za Spolu a ANO. S výsledkem 10,26 procenta dosáhla na dva europoslanecké mandáty.

Turek ještě v červnu mluvil o zájmu přidat se k unijní frakci Evropských konzervativců a reformistů (ECR), do níž patří česká ODS. „Se Sašou Vondrou máme podobné postoje a cíle. Budeme se snažit směřovat do ECR,“ sdělil Turek jednoznačně v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Zájem o vstup do ECR, která je možná vůbec nejvíce proukrajinskou frakcí v EU, jevil před volbami také šéf Přísahy Robert Šlachta.

Začátkem července už ale bylo všechno jinak. Turek i jeho kolegyně Nikola Bartůšek se nakonec přidali k nově vzniklé frakci Patrioti pro Evropu, kterou krátce předtím založil šéf hnutí ANO Andrej Babiš společně se stranou Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána a s rakouskými Svobodnými.

Mediální obraz provokatéra

V případě války na Ukrajině jsou postoje evropských patriotů a konzervativců velmi odlišné. Asi i proto je nyní Turkův mediální obraz na hony vzdálený mediálnímu obrazu toho Turka, který 1. března 2022 ve VOX TV velebil Volodymyra Zelenského a plísnil Vladimira Putina.

Vzpomeňme také, jak Turek ohledně Ukrajiny hlasuje v europarlamentu. Třeba v září se vyslovil proti rezoluci, která mimo jiné vyzývá k trvalé finanční podpoře Ukrajiny, naléhá na členské státy, aby Kyjevu zrušily omezení k používání západních zbraní proti legitimním cílům na ruském území, a požaduje od zemí EU a NATO, aby poskytovaly Ukrajině vojenskou podporu ve výši nejméně 0,25 procenta svého HDP ročně.

VIDEO: Rezoluce k Ukrajině? Kravina gaučových Churchillů, řekl Turek. Stojíte za Ruskem, opáčil Vondra

Turek svůj krok vysvětloval ve vysílání CNN Prima NEWS následovně: „Vůbec jsme nehlasovali o tom, zda Ukrajinu podpoříme. Šlo o trapné silácké prohlášení gaučových Churchillů. Dokument naléhá, aby země NATO a EU platily do zbrojení Ukrajiny 0,25 procenta HDP, přičemž my máme problém platit i slíbená dvě procenta v rámci NATO.“

„Pro pologramotné aktivisty jsem se stal ‚prorusským švábem‘, protože z principu nepodpořím bezcennou, chybnou a nepřesně sepsanou rezoluci. Tento šílený pamflet stvořili obdobní pologramotní aktivisté. Naštěstí se při tomto divadle nemusíme bát akčních legislativních důsledků. Jde pouze o nástroj honu na čarodějnice a o způsob, jak nálepkovat racionální a realistické politiky v dnešním světě. Rozhodně to není reálná pomoc Ukrajině,“ dodal na svém Instagramu.

Ať už je to jakkoliv, celá věc vypadá mimořádně podivně, když i Turkova koaliční kolegyně Nikola Bartůšek se na rozdíl od něj pouze zdržela. Představitelé hnutí ANO buď na hlasování vůbec nedorazili nebo se také zdrželi. Stejně jako Turek hlasovali z českých europoslanců pouze zástupci koalice Stačilo! a SPD.

I kdybychom přistoupili na Turkův argument, že šlo o zcela nesmyslnou rezoluci a že on osobně proti reálné podpoře Ukrajiny nic nemá, přesto se v jeho výpovědích nacházejí určité rozpory. V současnosti kritizuje evropské politiky za to, že nejezdili na Ukrajinu už mezi lety 2014 až 2022, prý již v té době bylo jasné, že válka dříve nebo později vypukne.

V březnu 2022 přitom Turek prohlašoval, že neočekával kroky Putina, kterého mimochodem před ruskou invazí popisoval jako šachistu. A nyní mistruje evropské politiky, že přece bylo jasné, co se stane? Poněkud pokrytecké...

Zatímco dnes se Turek zastává „mírových“ iniciativ a kritizuje „gaučové“ podporovatele Kyjeva, v březnu 2022 prohlásil toto: „Furt čtu, proč máme ukrajinské vlaječky na Facebooku, že je to prý trapné. Jakákoliv podpora (Ukrajiny) trapná není. Nevím, kde Rusové vzali tu drzost, že budou suverénním státům diktovat, ve kterém paktu smějí být, a ve kterém naopak ne.“

Celý tento mediální přerod přitom ve skutečnosti nemusí znamenat, že se z Turka stal proruský politik. Možná si jen uvědomil, co se mu vyplatí říkat ve veřejném prostoru a čím si u svého elektorátu spíš uškodí. Proč chválit Zelenského a nadávat Putinovi, když můžu kritizovat Ursulu von der Leyenovou? Toto taktizování má ostatně ve svém repertoáru každý úspěšný politik. Turka navíc nepochybně baví žít mediální obraz provokatéra, který vytáčí zástupce české vládní koalice doběla.

A pokud jemu samotnému někdy začnou vadit nálepky proruského švába či kremrole? Stačí, aby na veřejnosti mluvil opět jako v březnu 2022, kdy Putina nazýval zrůdou, krysou, kreténem a zločincem. Třeba by pak Turkovi jeho kritici odpustili, jakým způsobem hlasuje v Evropském parlamentu.

Tagy: