Komentátoři: Opatření jsou rozbitá mozaika. Nikdo z politiků není tahounem jako Kalousek

Vládní ozdravný balíček působí jako rozbitá mozaika, kterou se politici snaží dát dohromady. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl politolog Lukáš Jelínek s tím, že konsolidační balíčky a reformy musí být zasazeny do nějakého příběhu, v němž uslyšíme, odkud a kam nás vládní politici jako společnost vedou. S žádnou takovou historkou však dle něj kabinet nepřišel. Následně připomněl, jakým tahounem reforem dokázal být například exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Vedle toho komentátor Radko Kubičko zmínil, že vláda mohla změny představovat postupně, aby byly přehlednější.

Současným vládním politikům chybí dle Jelínka přesvědčivost. „Potom se nelze divit, že konsolidační balíček, jeho daňová část, působí jako nějaká rozbitá mozaika, z níž potom ministři skládají jednotlivá sklíčka dohromady,“ komentoval kroky kabinetu politolog. Výsledek proto dle něj nepůsobí zvlášť přesvědčivě.

ČTĚTE TAKÉ: Ostrá debata: Nezodpovědnost, pustil se Fiala do odborů. Vzneseme požadavky, řekl Středula

Nedělo se to ale vždy. Jako příklad uvedl Miroslava Kalouska. „Jakkoliv byly jeho reformy nepopulární, tak jednak se vědělo o jejich kontextu, o souvislostech, o smyslu a zároveň se za ně jejich autor nebo hlavní propagátor Kalousek dokázal postavit a všude být,“ vysvětlil Jelínek s tím, že toto současnému kabinetu chybí. Lidé si proto spíš všimnou, kde na ně vládní reformy dopadnou negativně, než aby poslouchali politiky, kteří se snaží popsat klady a přínosy chystaných změn.

Voliči všechno vnímají

S tím souhlasil i komentátor Radko Kubičko. Ten upozornil, že kabinetu chybí klasický „tahoun“, který by jasně řekl veřejnosti, že je třeba si utáhnout opasky. „Vždycky jako příklad uvádíme Václava Klause, který měl ovšem pěkné postavení na začátku 90. let, kdy opravdu byla velká vůle veřejnosti se uskromnit,“ uvedl. Upozornil však, že Klausovy kroky se později do velké míry rozplynuly v korupci a rozkrádání.

Voliči přitom dle Kubička všechny kroky vlády vnímají, což už se začíná projevovat a kabinetu klesají preference. „Vláda se to rozhodla ohlásit megalomansky, aniž tedy má něco připraveno, mohla to dělat postupněji. Ukazuje se, že když to na nás nahrne takto naráz, tak se v tom veřejnost úplně ztrácí,“ dodal komentátor.

Tagy: