Komu se zvýší cena energií o desítky procent? Je to menšina, uklidňuje ředitel ČEZ

ČEZ

Na koho energie dopadnou nejhůře

Zdražení energií od příštího roku dopadne nejhůře na domácnosti, které měly zafixovanou cenu před válkou na Ukrajině a teď jim fixace končí. Podle ČEZ je skupina takových odběratelů v menšině, mohou však platit až o desítky procent víc než dosud. Energetický regulační úřad (ERÚ) pro příští rok navrhl nárůst regulované části ceny elektřiny pro domácnosti až o 71 procent.

Žádné drastické navýšení cen nehrozí, reagoval na návrh ERÚ premiér Petr Fiala (ODS). „Lidé budou převážně platit stejně jako letos nebo v průměru maximálně o jednotky procent více,“ uvedl.

ČTĚTE TAKÉ: Je to čára přes rozpočet. Domácnosti počítaly, že letos energie zlevní, říká Peterka

Podle expertů má pravdu, ale jen částečně. Hůře by na tom měli být zákazníci, kteří měli elektřinu fixovanou pod cenovým stropem. „Doteď platili výhodnější ceny, takže u nich může nastat nárůst, ale neznamená to, že budou platit víc než ti, u kterých nebude,“ uvedl mluvčí skupiny ČEZ Roman Gazdík.

„U těchto konkrétních případů, kdy klienty čeká dorovnání na ceny, jaké mají ostatní, jde řádově o vyšší desítky procent. Ale takových smluv je výrazná menšina,“ řekl Radiožurnálu generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš. Například majitelům chalup s fixací před válkou na Ukrajině vzrostou roční náklady o 64 procent, tedy o bezmála 19 500 korun.

Zdražení regulované složky elektřiny bude mít výraznější dopad také na firmy. To kritizují i koaliční politici. „Jsem velký kritik toho, jakým způsobem se chováme k energetice, respektive jakou zelenou politiku realizujeme v Evropské unii. Dochází k tomu, že z Evropy bude odcházet průmysl,“ řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).

„Dochází k deindustrializaci Evropy, což samozřejmě bude mít velký vliv i na průmysl v České republice,“ dodal předseda opozičního poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Cenu elektřiny tvoří regulovaná a neregulovaná část. Zdražení regulované složky přichází i kvůli návratu plateb za obnovitelné zdroje, které od příštího roku už nebude hradit stát.

Tagy: