Válkova komunikace mě zaráží, opřel se do ministerského kandidáta imunolog Hořejší

Vlastimil Válek

Nová koalice nejspíš už brzy převezme vládu a ministerstvo zdravotnictví bude mít nového šéfa. Horkým kandidátem je Vlastimil Válek z TOP 09. Stávající vedení v čele s Adamem Vojtěchem ho údajně několikrát vyzvalo ke spolupráci. Komunikace ale ze strany Válka prý vázne. A to je podle odborníků oslovených CNN Prima NEWS problém.

Vlastimil Válek je jeden z kandidátů na nového ministra zdravotnictví a možná už příští týden převezme resort do svých rukou. Stávající ministr Adam Vojtěch (za ANO) ho proto i tento týden pozval na Radu vlády pro zdravotní rizika, kde se konzultují nová opatření s odborníky či pojišťovnami.

„Je škoda, že se pan Válek neúčastnil Rady vlády. On to bere tak, že je to nějaký politický orgán, ale není. Jsou tam přítomni odborníci, je tam pan doktor Smejkal či pan profesor Chlíbek,“ podotkl ministr Vojtěch. Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba v pořadu Nový den tato slova podpořil.

„Je to orgán, kde se diskutují různé odborné pohledy na řešení situace a poté je samozřejmě na vládě, jaká opatření přijímá,“ sdělil. Válek na sociálních sítích odmítnutí účasti na Radě vlády komentoval s tím, že aktuálně není vhodná doba na politické debaty, ale na odborná řešení.

Sám Kuba dodal, že se snaží téma opatření odpolitizovat. „Na to se musíte opravdu ptát pana Válka,“ odvětil s tím, že Válkovy důvody nebude komentovat. Přístup kandidáta na nového ministra kritizuje v době, kdy čísla nakažených rostou premiér Andrej Babiš, ale i někteří odborníci. Imunolog Václav Hořejší to považuje za nezodpovědné.

Je to neuvěřitelné, cepuje Hořejší

„To, že to odmítá, mě hrozně zaráží. Je to pro mě až trochu neuvěřitelné, protože v takovéto závažné situaci bych očekával, že politikové odhodí své politické záležitosti, nenávisti a budou pracovat jako jeden tým,“ reagoval imunolog Václav Hořejší. Šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt sdělil, že si myslí, že se Válek zdráhá kvůli nervozitě.

„Myslím si, že je to nervozita z předání moci, které není úplně jednoduché. Plynou z toho animozity, které se netýkají zdravotnictví a já myslím, že je to škoda,“ podotkl v pořadu 360°. Redaktorka Adéla Čabanová z Medical Tribune dodala, že je zde zdravotní krize. „Přála bych si a líbilo by se mi, aby Vojtěch a kandidát nové koalice Spolu vystoupili společně, ale to se nestane. Bude mezi nimi rivalita a nekomunikace,“ pravila.

Vlastimila Válka redakce CNN Prima NEWS ve středu požádala o vyjádření. Jeho názor se od pondělí nezměnil. „Stále platí, že jsme ministerstvu nabídli možnost diskuze odborníků AntiCovid týmu, která v tuto chvíli už probíhá. Na základě jejich odborných doporučení a konsensu se pak můžeme setkávat na politické úrovni,“ napsal v odpovědi.

Podle informací CNN Prima NEWS už na státní svátek koalice SPOLU zveřejní jména odborníků AntiCovid týmu – tedy skupiny lidí, která by v budoucnu měla ovlivňovat chod ministerstva a radit novému ministrovi při pandemii.

Tagy: