Komunisté hrají s rozpočtem vysokou hru. Tlačí na Babiše kvůli tendru na Dukovany?

Vláda ANO a ČSSD potřebuje hlasy komunistů, aby Sněmovnou prošel státní rozpočet na příští rok. KSČM se, stejně jako vloni a předloni, cuká. Letos je situace ještě o něco vyhrocenější. Může to být naposled, kdy mají komunisté takový vliv na chod státu. V kuloárech se mluví o tom, že komunistům jde o tendr na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Šéf KSČM Vojtěch Filip to odmítá.

Oficiálně nechce KSČM podpořit rozpočet kvůli 10 miliardám pro armádu, výdaje na obranu by komunisté chtěli seškrtat. To však premiér Andrej Babiš (ANO) několikrát odmítl.

Podle zákulisních informací CNN Prima NEWS jde však o víc. Hraje se především o to, aby z tendru na další bloky jaderné elektrárny Dukovany nebyly vyřazeny Rusko a Čína.

„Vojtěch Filip se snaží uhrát, co se ještě pro zdecimovanou KSČM uhrát dá. Je v tom stoprocentně dostavba Dukovan, kde Filip potřebuje tlačit na premiéra Babiše, aby nebyli vyřazení Rusové a Číňani,“ řekl CNN Prima NEWS zdroj blízký předsedovi KSČM, který si nepřál být jmenován.

Před zapojením dvou východních velmocí do tendru varovala Bezpečnostní informační služba (BIS). Podle ní jde o zajištění politické nezávislosti České republiky. BIS také varovala, že některé země by mohly chtít zneužít svého postavení pro vlastní cíle. Tajná služba se obává třeba zneužití velkého objemu citlivých informací nebo vytvoření závislosti na dodávkách od rizikového dodavatele.

Vnitro i zahraničí jsou skeptické

Podobně reagovalo i ministerstvo vnitra. Doporučilo, aby se firmy, které by mohly být z bezpečnostního pohledu rizikem, tendru nemohly zúčastnit. I ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) naznačil, že by byl ohledně Ruska a Číny opatrný.

„Jsem přesvědčen, že bychom měli brát vážně doporučení naší bezpečnostní komunity, která upozorňuje na řadu rizik. Určitě bychom měli uplatnit bezpečnostní výjimky tak, jak se navrhují. Je to největší investice v našich moderních dějinách a je skutečně zásadní nejen s ohledem na energetickou bezpečnost, ale i na celkovou bezpečnost naší země,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Petříček.

Vláda zakázku odhaduje na 160 miliard korun, podle odborníků se částka může vyšplhat až na dvojnásobek, tedy na 320 miliard korun.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) odmítá, že by Filip dával vládě nůž na krk kvůli Dukovanům. „Striktně vylučuji vazbu mezi rozpočtem a Dukovany,“ napsal Havlíček CNN Prima NEWS.

Filip: Je to ptákovina. Nevím, kdo vám to přinesl

Popírá to i sám Filip. „Je to blbost a ptákovina. Nevím, kdo vám to přinesl a kdo přišel na takovou hovadinou. Nechápu, kde se to vzalo. Vznesli jsme všechny naše požadavky o rozpočtu na rozpočtovém výboru,“ řekl CNN Prima NEWS předseda komunistů.

„A nechápu, proč z toho někdo dělá ideologický spor,“ dodal Filip. Zdůraznil však, že Rusko a Čínu by z tendru nevylučoval. „Vnímám to docela jinak z toho bezpečnostního hlediska,“ konstatoval Filip.

To, že by se z tendru neměl předem nikdo vylučovat, tvrdí i ministr Havlíček a premiér Babiš. Tento týden ale premiér pro Český rozhlas prohlásil, že zakázka na dostavbu Dukovan není připravená a vláda by o ní neměla rozhodovat před volbami do Poslanecké sněmovny, které by se měly konat na podzim příští rok. Podle Havlíčka Babiš avizoval odklad kvůli tomu, že kabinet chce ještě Dukovany probrat se všemi parlamentními stranami.

Samotný tendr nevypisuje vláda, ale polostátní ČEZ. Před vyhlášením soutěže však musí vláda a Parlament schválit její podmínky. Stát například dává souhlas se zpracováním bezpečnostních požadavků, a právě v tomto okamžiku se hraje o Rusko a Čínu.

Před zeměmi varuje i opozice v čele s ODS či TOP 09. „V kontextu současné mezinárodněpolitické situace je zcela nepřípustné, aby ve hře o dostavbu nového jaderného bloku byly ponechány firmy pocházející ze zemí s autoritativními režimy, tedy z Ruska a Číny. Pokud dovolíme, aby takto klíčový projekt byl svěřen jedné z těchto zemí, bude se jednat o bezprecedentní bezpečnostní ohrožení naší země ze strany těchto států,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností. Jde o ruský Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a severoamerický Westinghouse.

Tagy: