Konec českých drůbežářů? Chovatele drtí vysoké náklady a nízké výkupní ceny

Velkochovy kuřat jsou v ohrožení.

Velkochovy kuřat jsou sebevraždou

Drůbežářská unie varuje, že příští rok se u nás vykrmí až o 15 procent méně kusů kuřat než letos. Chovatele prý drtí vysoké náklady a naopak nízké výkupní ceny. Ekonomové se ale shodují, že nemá smysl drůbežáře dotovat a raději si máme zvykat na levnější dovoz.

Podnik ve středočeských Lánech ještě v létě choval kuřata, teď v listopadu už mají jen kachny, protože mají příznivější výkupní ceny. Za kilo živého kuřete totiž dostane chovatel 27 korun, ale potřeboval by o dvě koruny více, aby dosáhl aspoň minimálního zisku. „Pokud vykrmíte kuře a spočítáte si náklady na výkrm včetně mezd, vyjde vám jeden velký minus,“ řekl CNN Prima NEWS Jan Virag ze společnosti Středočeská drůbež –⁠ Lány.

ČTĚTE TAKÉ: Výborný chce stlačit ceny pomocí aplikace, inspiroval se v Řecku. Nesmysl, tvrdí ekonomové

A chovy omezují i větší drůbežáři. „U nás to dělá zhruba o 200 tisíc kusů míň za rok,“ uvedl Zdeněk Mlázovský, předseda představenstva Společnosti Proagro Nymburk. A co zde vykrmí, stejně vyvezou do Polska. Cena je tam totiž výhodnější, a to zhruba o dvě koruny.

Počty chovů mohou klesnout až o 15 procent, potvrdila CNN Prima NEWS předsedkyně představenstva České drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. A sami drůbežáři přiznávají, že nebýt dotací, tak neexistují. „Kdyby nebyly dotace, jsme šest milionů minus,“ potvrdil Virag.

Ekonomové jsou ale nekompromisní. „Energeticky náročná odvětví budou muset skončit. Žádný politik ale zatím nenašel odvahu to říct,“ nechal se slyšet hlavní ekonom společnosti CFG Vladimír Pikora. „Dovoz momentálně vychází levněji, rozdíly mohou být spíše u kvality,“ uvedl Štěpán Křeček, hlavní ekonom společnosti BH Securities a poradce premiéra Fialy.

Soběstačnost Česka v produkci drůbežího masa se pohybuje okolo 65 procent.

PODÍVEJTE SE: Lidé si zvykli na nízké ceny kuřecího. Pro další pokles ale není prostor, shodli se experti

Tagy: