Konec otravných komárů. V oblíbeném letovisku vyzráli na hmyz důmyslnou pastí

Ráj v podobě písečných pláží s tyrkysovým mořem, a nyní dokonce bez komárů. Kunfunadhoo, jeden z ostrovů na Maledivách, se pyšní zvláštním úspěchem. Dokázal se bez chemikálií zbavit veškerého otravného hmyzu, který často přenáší i nemoci, jako je například malárie. Jedinečný triumf popsal pro CNN Arnfinn Oines, ředitel pro životní prostředí řetězce luxusních hotelů Soneva.

I malý škůdce, jako je komár, může snovou dovolenou změnit v noční můru. Může navíc představovat vážná zdravotní rizika. Často přenáší nebezpečné nemoci, jako jsou malárie, horečka dengue, žlutá zimnice nebo virus zika.

Luxusní letovisko Soneva Fushi na soukromém ostrově Kunfunadhoo proti komárům bojuje už léta. Region na severu Malediv se dlouhodobě potýká s problémy, které se každoročně zhoršují během monzunové sezony, jež trvá od května do listopadu. Boj s komáry byl dlouhodobě neúspěšný, píše CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Důvodem je migrace odjinud. Větší zvířátka řeší hlavně ve Francii, řekl Prymula o výskytu štěnic

„Zkusili jsme několik metod, včetně pastí a takzvané horké mlhy, která ale není přesná v zaměřování hmyzu a také může být nepříjemná pro naše hosty,“ popsal Arnfinn Oines. Podobné techniky jsou navíc účinné pouze pro likvidaci dospělých komárů, kteří začnou být po nějakém čase proti použitým chemikáliím imunní. Odolný proti nim však není další hmyz, jenž tvoří ekosystém ostrova, jako jsou motýli, vážky, čmeláci a další brouci, jejichž populace kvůli tomu poklesla.

„Hledali jsme proto způsob, jak se s komáry vypořádat bez použití chemikálií,“ řekl Oines. Letovisko se spojilo s německou společností Biogents, která vyvinula speciální past, jež se spoléhá na ekologicky šetrné návnady. Poprvé využili jejich systém v roce 2019, kdy rozmístili po ostrově více než 500 pastí. První typ pasti BG-GAT je podle Oinese určený především pro komáry tygrované, kteří již někoho kousli a hledají místo, kde by mohli naklást vajíčka. Druhý typ BG-Mosquitaire CO2 zase přitahuje komáry, kteří hledají krev.

„Druhý typ je jedinečný a účinný v tom, že simuluje přítomnost člověka pomocí oxidu uhličitého a pachu potu. Zařízení v podstatě voní jako lidé, láká a polapí komáry,“ popsal Oines. V prvních několika týdnech pasti nachytaly tisíce komárů každý den. Už po roce využívání těchto pastí oznámil resort, že se mu podařilo zbavit se neuvěřitelných 98 procent celkového počtu komárů.

„Od zavedení pastí Biogents se flóra i fauna ostrova neuvěřitelně zotavily. Počty původního hmyzu, především opylovačů, se rapidně zvýšily, což vedlo také k rozkvětu rostlin, které slouží jako potrava pro spoustu místních zvířat,“ potvrdila společnost Biogents. Po dlouhé době proto mohou hosté spatřit například světlušky.

Díky spolupráci s Biogents chce Soneva být prvním ostrovem na Maledivách, který se zbaví komárů úplně. Řetězec resortů daroval pasti na komáry i do Male, hlavního města Malediv, a uspořádal školení pro zaměstnance. Výsledek na ostrově Kunfunadhoo inspiroval také sousední ostrov Medhufaru, kde bylo během dvou dní odchyceno do jediné pasti přes 3 000 komárů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku se nekontrolovaně množí švábi. Doma se jich můžete zbavit i bez drahé deratizace

Tagy:
Maledivy hmyz rekreační středisko Male