Prymula k výskytu štěnic: Důvodem je migrace odjinud. Větší zvířátka řeší hlavně ve Francii

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula

Epidemiolog Prymula o zvýšeném výskytu štěnic a přesčasech ve zdravotnictví

Zvýšený výskyt štěnic napříč Evropou má souvislost s migrační krizí. Přicházejí k nám lidé z jiných hygienických podmínek. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to pronesl epidemiolog Roman Prymula, který připomněl, že u nás není situace natolik hrozná, i když byly zaznamenány například nové případy svrabu. Zároveň upozornil, že se ve Francii v rámci epidemie potýkají s „většími zvířátky“. Odborník se vyjádřil i k odmítání přesčasů lékaři.

Za znepokojivou situací podle Prymuly stojí několik různých faktorů. Jako jeden z nich jmenoval migrační krizi. „Na našem území se objevují lidé, kteří přicházejí ze zcela jiných hygienických podmínek. Česká republika na tom není v tomto ohledu nijak špatně, i přesto se zde vyskytují případy svrabu, které tu už ale byly i v minulosti,“ vysvětlil epidemiolog v pořadu Nový den.

Zvýšený výskyt štěnic či švábů je podle něj též úzce spojený s nedostatečnou hygienou. „Tím, jak jsme čím dál vyspělejší, na některé věci zapomínáme, třeba na dostatečné mytí rukou. Na těch se nachází velké množství mikroorganismů,“ připomněl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Klíště jako manželka? Ta se vám nevyzvrací do rány, smál se Prymula a poradil, jak se chránit

Ve Francii či Švédsku se prý potýkají s většími problémy. „V těchto zemích s větším migračním pohybem čelí i větším zvířátkům, než je klasický svrab, například osmimilimetrovým štěnicím. Ty dokážou znatelně potrápit,“ popsal Prymula.

Krize v zdravotnictví se dá zažehnat zrychlenou péčí

Tématem byla i aktuální krize ve zdravotnictví ohledně sloužení přesčasů. „Je dobře, že se o tomto problému diskutuje, ale tyto diskuze nepřinášejí řešení. Systém je totiž dlouhodobě nastavený, že se bez přesčasů neobejdeme,“ myslí si.

Řešením by podle něj mohla být redukce nemocničních zařízení, jež by vedla k točení lékařů v kratších intervalech. „Síť je příliš hustá. Rozumím mladým lékařům, že nechtějí pracovat téměř až v nelegální míře, ale pokud bychom přistoupili na jejich podmínky, nejsme schopni zajistit v nemocnicích provoz 24 hodin sedm dní v týdnu,“ pronesl Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zmínil také další možnosti, jak akcelerující problém zažehnat. „Mohlo by jít v budoucnu o zrychlenou péči nebo zavedení jednodenní chirurgie. Snažíme se snižovat délku pobytu pacientů v nemocnici, co nejvíce to jde. Jenže ani tato řešení by nevyřešila problém s nedostatkem lékařů,“ shrnul epidemiolog.

Tagy: