Konec roku na blátě, teploty až 12 °C. Kde platí VÝSTRAHA před povodněmi?

Praha Karlův most

POČASÍ 29.12.2023 18:50

V sobotu se nejvyšší teploty budou pohybovat mezi 6 až 10 stupni Celsia, na Moravě dosáhnou až na 12 °C. V dalších dnech ale přijde mírnější ochlazení. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu předpovídají také občasné přeháňky či déšť. V platnosti je stále výstraha před povodněmi.

V západním až jihozápadním proudění bude přes naše území postupovat slábnoucí studená fronta. V sobotu bude zpočátku zataženo až oblačno, na severu se místy vyskytnou mlhy, ojediněle přeháňky. Odpoledne a večer bude od jihozápadu ubývat oblačnosti. Nejvyšší teploty dosáhnou na 6 až 10 °C, na jižní Moravě až na 12 °C, v 1000 m na horách se budou pohybovat kolem 2 °C. Povane čerstvý jihozápadní, postupně západní vítr rychlostí 4 až 8 m/s, který místy v nárazech dosáhne až na 15 m/s. Odpoledne ale zeslábne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Evropu se žene obávaná Bestie z východu. Po Novém roce hrozí silnými mrazy a závějemi

Noc na neděli bude polojasná až oblačná, místy se vyskytnou mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší teploty klesnou na 3 až –1 °C. Vát bude slabý jihozápadní vítr rychlostí do 4 m/s, který se bude měnit na jihovýchodní.

Na neděli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu předpovídají nízkou oblačnost nebo mlhy. Během dne bude od západu přibývat frontální oblačnosti, večer se v Čechách místy očekává déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 2 až 6 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti až na 10 °C. Povane slabý jihovýchodní až jižní vítr rychlostí do 4 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V pondělí bude oblačno až zataženo, místy přechodně i polojasno. Ve východní polovině území se zpočátku místy vyskytne déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 4 až 8 °C. Povane mírný jihozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s.

Zataženo až oblačno předpovídají meteorologové také na úterý. Od severozápadu se vyskytne déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 4 až 8 °C, v Čechách místy až na 10 °C. Vát bude mírný, postupně čerstvý jihozápadní vítr rychlostí 4 až 9 m/s, který místy v nárazech dosáhne až na 15 m/s.

V platnosti je stále výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před povodněmi. Do sobotních osmi hodin ráno platí pro Děčín a Ústí nad Labem třetí, tedy nejvyšší, stupeň ohrožení. „Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti a může omezit lidskou činnost,“ upozorňují meteorologové. Od osmi hodin by ale výstraha měla klesnout na druhý stupeň, který má platit až do nedělních 14 hodin. Druhý stupeň platí již pro Litoměřice a Roudnici nad Labem. První stupeň je až do odvolání v platnosti pro Prahu.

Tagy: