Koníčci i žraloci. Podle britských vědců to v kdysi mrtvé Temži žije!

Přílivová řeka Temže je domovem koníčků, úhořů, tuleňů či žraloků. Odhalila to rozsáhlá analýza. V padesátých letech minulého století byla přitom řeka prohlášena za „biologicky mrtvou“.

Již v roce 2019 napočítali výzkumníci z Londýnské zoologické společnosti na březích Temže více než stovku tuleních mláďat. Jejich nejnovější analýza odhalila přítomnost i mnoha jiných dosud nevídaných druhů, jako jsou například psohlav obecný či žralok lovec –⁠ některé z nich jdou dokonce ohrožené. Kromě nich přílivovou Temži obývá více než 100 druhů ryb, přes 90 druhů ptáků, tuleni i lachtani.

Zjištění vědců však přichází zároveň se vztyčeným ukazováčkem. Společnost varuje, že ve stejné oblasti řeky dochází k vzestupu hladiny dusičnanů, který je důsledkem průmyslového znečištění. Kromě toho ale v důsledku změny klimatu stoupá i hladina vody a teplota – od přelomu století stoupne každý rok o 0,19 °C.

Velký problém představuje i znečištění řeky plasty a vlhčenými ubrousky „Tyto produkty, z nichž velká část obsahuje plasty, fyzicky mění příbřeží podél Temže a vytváří obrovské hroudy pevně spojeného sedimentu,“ uvádí zpráva.

Tagy: