Kontroverzní amalgám bude brzy zakázán. Podle lékaře není vždy nutné plombu měnit

Lékař David Urie v podcastu ON TOPIC promluvil o tom, jak o zuby správně pečovat.

ON TOPIC: Lékař David Urie – celý díl podcastu o zdraví zubů

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mají lidé v evropském regionu nejvíce zubních kazů na světě, trápí zde třetinu obyvatel. Lékař David Urie v našem podcastu popsal, proč si lidé neumí čistit zuby a vyjádřil se i ke kontroverzním výplním zubů z amalgámu.

„Zubní kaz a zánět dásní jsou nejčastějšími onemocněními, která v ústech vznikají. Poslední informace, kterou jsem našel, je z roku 2016 a WHO zde udává, že zubním kazem stálých zubů trpí dvě a půl miliardy lidí. Sezónní chřipku má asi jen miliarda lidí. Takže kdybychom to srovnávali, tak zubní kaz je častější než chřipka,“ vysvětlil lékař David Urie.

ČTĚTE TAKÉ: Více než třetina Čechů bude za pár let obézních, varují experti. Roste i počet dětí s nadváhou

Čištění zubů bez pasty a minimálně deset minut

Hlavní problém v domácí péči lidí o jejich zuby vidí v tom, že nemyslí na kvalitu čištění. Pro vysvětlení popsal dva principy: „Tomu prvnímu říkám ústní deodorace. To je to, když jdete ráno do práce, dáte si na kartáček pastu a abyste měli příjemný pocit v ústech, strávíte čištěním dvě minuty v koupelně. Ale čištění jako takové vyžaduje mnohem více času a také optimálně zvolené pomůcky,“ řekl lékař a dodal, že s jejich výběrem by měl pomoci zubař nebo zubní hygienik.

Kvalitní čištění, třeba večer při sledování televize, by pak trvat aspoň deset minut a pasta k němu není nutná. „Já nerad udávám čísla, protože pak si to lidé zapamatují a říkají: ‚On tvrdil, že minimum je 10 minut… ale podle toho, jak je člověk zručný, tak se doba čištění, aby byly zuby hladké od povlaku, bude pohybovat mezi 10 až 15 minutami. A představte si, že jste 15 minut v koupelně,“ vysvětlil David Urie, který právě z tohoto důvodu doporučuje zuby čistit jen navlhčeným kartáčkem, případně před tím na zubech napěnit trochu pasty a tu vyplivnout. Díky tomu nebudete závislí na umyvadle a zuby si můžete čistit téměř kdekoliv.

Lékař také upozornil, že „zásadní je čistit mezi zuby. Mezi zuby vzniká řádově 85–90 % nejčastějších obtíží. Proto je to to první místo, kde by měl člověk domácí péči dělat.“

Konec výplním z amalgámu

Stále ještě nedostatečná informovanost v oblasti péče o zuby je jedním z důvodů, proč málokdy narazíte na dospělého, který by neměl žádnou plombu. Jedním z nejstarších výplňových materiálů je amalgám, který by měl být kvůli obsahu rtuti od 1. ledna 2025 zakázán. Jak uvádí Ministerstvo zdravotnictví ČR,  Česká republika se zavázala implementovat Minamatskou úmluvu OSN o rtuti, kterou podepsala 10. října 2013 a ratifikovala 19. června 2017. V návaznosti na to se od 1. července 2018 podle nařízení Evropského parlamentu a Rady EU nesmí používat zubní amalgám při stomatologickém ošetření mléčných zubů, dětí mladších 15 let a těhotných nebo kojících žen, s výjimkou případů, kdy to zubní lékař považuje za naprosto nezbytné z důvodu specifických zdravotních potřeb daného pacienta.

„Amalgám je jeden z nejstarších výplňových materiálů. V zásadě jsou dva tábory, jeden tábor tvrdí, že by se lidem nemělo dávat do úst nic, co obsahuje rtuť, protože amalgám je slitina. A druhý tábor je toho názoru, že tím, jak je rtuť v materiálu propojena, tak riziko uvolňování této látky do těla neexistuje,“ popsal David Urie a dodal: „Ono to není jen o tom materiálu, ale i o tom, jak ošetřující materiál zpracuje.“

Není žádným tajemstvím, že zubní lékaři jsou z nového nařízení poměrně rozpačití. „Já se nechci vyjadřovat k tomu, jestli je nebo není nutné amalgám zakazovat, ale jde o to, aby bylo fakticky připravené řešení, jaký materiál by se tedy měl při ošetření nejčastěji používat,“ vyjádřil se David Urie. Jedinou pojišťovnami plně hrazenou plombou v Česku je právě amalgámová. Bílé fotokompozity dospělým pojišťovny plně hradí jen u některých zubů. Mimo přední zuby a špičáky za ně musí platit v řádu tisíců korun.

Výměna plomb z amalgámu

Co tedy dělat, až zákaz vstoupí v platnost? Lékař David Urie uklidňuje, že výměna amalgámových výplní není nutná. „Pokud nemáte žádný problém, tedy vás nic nebolí ani není zjistitelný problém třeba na rentgenu, tak není důvod materiál vyměňovat. Funguje dlouhodobě a spolehlivě,“ vysvětlil a dodal, že důvod k výměně bezproblémových černých plomb je pak jedině estetický, kdy se vám vzhled vašich zubů s nimi nelíbí.

David Urie v sedmém dílu našeho podcastu ON TOPIC také prozradil, proč stále více lidí trápí obrušování zubů, čím zubům a dásním nejvíce škodíme nebo kdy jít poprvé s dítětem k zubaři. Pusťte si celý rozhovor ve videu v úvodu článku, najdete ho také v podcastových aplikacích a na YouTube.

Tagy: