Konzumace psychotropních látek není trestná, řekl Bartoš. Varoval před pitím alkoholu

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

K VĚCI 2.8.2023

Konzumace psychotropních látek v České republice není trestná. V souvislosti s kauzou brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) na to upozornil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). V pořadu K věci na CNN Prima NEWS zároveň naznačil, že by česká společnost neměla podceňovat dopady, které má na lidi pití alkoholu.

„Každý člověk je zodpovědný za své činy. Politik je musí umět veřejnosti zdůvodnit, neměl by strkat hlavu do písku. Konzumace psychotropních látek jako taková v České republice není trestná,“ upozornil Bartoš v pořadu K věci. Dodal, že se politici – ať už na celostátní, či komunální úrovni – běžně fotí na akcích, kde se ve velkém konzumují alkoholické nápoje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko není v kondici pro přijetí eura. Green Deal nám přinese výhody, má jasno Bartoš

„Alkohol má přitom největší společenské i zdravotní dopady na lidské životy. Nemyslím si, že by měl zůstat v tomto hodnocení stranou. Je třeba dělat konzistentní politiku. Osobně se moc nepídím po tom, za jakých okolností byla fotka paní primátorky pořízena. Spíš se dívám na politiku města Brno jako takovou,“ dodal šéf Pirátů.

Podezřelá fotografie, na níž figuruje brněnská primátorka Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl (oba ODS), se začala šířit po sociálních sítích o víkendu. A proč je snímek tolik kontroverzní? Zachycuje totiž telefon s bílým práškem připomínajícím kokain. Zatímco nejdříve Vaňková tvrdila, že se jedná o fotomontáž, v pondělí večer už připustila, že by fotografie mohla být reálná.

Podívejte se na celý rozhovor s Ivanem Bartošem v úvodním videu. Vicepremiér a předseda Pirátské strany hovořil například o případu exposlance Lukáše Koláříka či o vztahu Pirátů s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS).

Tagy: