Korespondenční volba jako správná cesta? Nevím, říká Gerloch. Podstatný bude konsenzus

Ústavní právník Aleš Gerloch

Ústavní právník Aleš Gerloch ke korespondenční volbě

Zda je korespondenční volba správnou cestou, si ústavní právník Aleš Gerloch není jistý. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS ale upozornil, že pokud se má tato změna prosadit, je potřeba, aby se na ní shodly obě komory Parlamentu a stejně tak s ní souhlasila i většina lidí.

Plán vládní koalice na zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí vyvolává vášnivou debatu v české společnosti. Celý týden se ve Sněmovně debatovalo o jejích výhodách či nevýhodách a opoziční politici s velkým rozhořčením upozorňovali na její problémy, jako je například ohrožení tajnosti hlasování.

ČTĚTE TAKÉ: Boj o korespondenční volbu. Česko jde v Evropě proti proudu, jaká jsou pro a proti?

Gerloch však upozornil, že případy, kdy není dodržena tajnost hlasování, najdeme i nyní. „Například tím, že se hlasovací lístky dávají předem do domácností voličům. Ti je samozřejmě mohou pak za hlasovací plentou vyměnit za jiné, ale také nemusí,“ zmínil jeden z příkladů a zmínil, že by bylo možné přijmout opatření, že by se hlasovací lístky rozdávaly až ve volební místnosti, jenomže tak by byl zase ohrožen komfort voličů.

Zdůraznil, že hlavním problémem korespondenční volby není tajnost hlasování, ale možnost hlasovat jménem jiné osoby. Připustil sice, že ani v současné době není možné úplně eliminovat rizika výměny hlasovacích lístků, například v rodině, ale je třeba rozlišovat právní překážky výkonu volebního práva od faktického stavu. „Přičemž právní překážky jsou stanoveny v zákoně,“ vysvětlil Gerloch.

Z právního hlediska tak nemůže být nikomu s českým občanstvím odepřeno hlasovat, nicméně není povinností vytvářet voliči stoprocentní komfort. „A to se netýká jen českých občanů v zahraničí, ale i u nás. Leckdo totiž žije mimo své trvalé bydliště, takže i on musí jet nějakou dobu, aby mohl hlasovat,“ poznamenal.

Gerloch proto navrhuje přemýšlet o úpravě Ústavy a Listiny základních práv a svobod, která by reflektovala nové způsoby hlasování. Přesto zdůrazňuje, že taková změna by vyžadovala nejen shodu v obou komorách Parlamentu, ale také podporu veřejného mínění.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zachová korespondenční volba tajnost hlasování? Půjde to i bez plenty, zní z pětikoalice

Tagy:
Češi v zahraničí korespondenční hlasování parlament hlasy 360° Aleš Gerloch volby