Spor v Partii o korespondenční volby: Pospíšil by šel i dál, podle Maříkové jsou protiústavní

Jiří Pospíšil z TOP 09 v Partii

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 10.12.2023

Být to na mě, klidně zavedu elektronické volby. To v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS prohlásil europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Do vládní myšlenky se ale pustila poslankyně Karla Maříková z SPD. Podle ní je korespondenční volba protiústavní, protože při ní nelze zaručit utajené hlasování.

Diskuzi o korespondenčním hlasování provází řada paradoxů. Premiér Petr Fiala byl ještě v roce 2020 proti, teď jeho vláda ale o zavedení takové možnosti hlasování usiluje. Docela opačný vývoj potkal stranu ANO. Expremiér Andrej Babiš nejprve volby na dálku prosazoval, teď je to ale jeho strana, kdo je proti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kupka vysypal řadu receptů na levnější potraviny. Možná byste měl být premiér, zaznělo z ANO

K tématu se v Partii vyjádřil europoslanec Pospíšil. „Já tady jsem za TOP 09. My jsme vždycky podporovali korespondenční volbu. Dnes žije v zahraničí několik set tisíc Čechů. Zůstávají ale hrdými Čechy a chtějí volit. Jsou vlastenci. Z Nového Zélandu třeba musíte jet několik hodin do Austrálie na zastupitelský úřad, jinak volit nemůžete,“ uvedl Pospíšil.

Podle něj není korespondenční způsob hrozbou pro demokracii, ale naopak jejím ztělesněním. „My dáváme lidem právo volit. Kdyby bylo na mě, tak zavedu elektronické volby. Možná naši vnuci je budou mít, když je to teď v Estonsku,“ doplnil europoslanec.

Pospíšil v Partii také uvažoval, proč hnutí ANO z podpory korespondenčního hlasování vycouvala. „ANO to opravdu mělo v programu. Pak ale zjistilo, že v zahraničí žijí voliči jiných stran. A tak z toho vycouvalo,“ sdělil.

Strach o legitimitu hlasování

Maříková z SPD v Partii naznačila, že právě hledání nových voličů může být důvod, proč vládní koalice o zavedení korespondenční volby usiluje. Pro ni samotnou je to ale nepřijatelné.

„Vzhledem ke klesající důvěře občanů vůči pětikoalici přicházejí s formou takového návrhu. V naší ústavě se ale píše, že volební právo je všeobecné, přímé a tajné. Korespondenční volby určitě tajné nejsou,“ řekla.

Stejně jako kdysi premiér Fiala vidí špatný příklad ve Spojených státech. „Lidi v USA to velmi rozdělilo, vznikla velká nedůvěra ve výsledky,“ doplnila s odkazem na volby v roce 2020, po kterých poražený kandidát Donald Trump hlásal, že mu někdo vítězství ukradl.

Europoslanec Pospíšil se ale své diskuzní sokyni snažil vysvělit, že korespondenční volba je v souladu s právem. „V Německu už soudy zjistily, že je to v souladu s ústavou. My máme naštěstí právní systém velmi blízký tomu německému,“ uzavřel.

Tagy:
kritika korespondenční hlasování Partie Terezie Tománkové ústava Karla Maříková Jiří Pospíšil