Koronavirus v české reprezentaci: Národní tým hlásí tři nakažené

Česká národní reprezentace

Páteční testy na koronavirus v české fotbalové reprezentaci před nedělním zápasem Ligy národů v Izraeli odhalily tři pozitivní a 16 neprůkazných případů. Tým v Larnace, kde trénoval po středečním přípravném duelu s domácím Kyprem, absolvuje kontrolní odběry. Českou reprezentaci doplní dodatečně nominování hráči z české ligy. Jejich jména trenér Jaroslav Šilhavý oznámí v neděli.

‚‚Tři pozitivní osoby byly umístěny do izolace a jsou v karanténě. Na základě 16 neprůkazných výsledků dochází od sobotních ranních hodin v Larnace k přetestování této skupiny. Čekáme na výsledky a FAČR podniká všechny kroky k tomu, aby utkání v Izraeli bylo v neděli odehráno v původním termínu a čase,‘‘ řekl novinářům tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman.

‚‚Výsledky pátečního testování české reprezentace, které jsme obdrželi až v časných sobotních hodinách kyperského času, odhalily tři pozitivní případy na COVID-19 a dalších 16 neprůkazných případů v celém týmu. Tři pozitivní osoby byly umístěny do izolace a jsou v karanténě,‘‘ řekl novinářům tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman.

‚‚Na základě 16 neprůkazných výsledků dochází od sobotních ranních hodin v Larnace k přetestování této skupiny. Čekáme na výsledky a FAČR podniká všechny kroky k tomu, aby utkání v Izraeli bylo v neděli odehráno v původním termínu a čase,‘‘ dodal mluvčí.

Šilhavý dodatečně povolá fotbalisty z české ligy

Českou reprezentaci po nakažení tří fotbalistů koronavirem doplní v Izraeli dodatečně nominování hráči z české ligy. Jejich jména trenér Jaroslav Šilhavý oznámí v neděli, kdy by měl národní tým v Haifě nastoupit proti domácímu výběru k třetímu utkání v Lize národů.

Šilhavý, jehož test byl stejně jako v případě ostatních členů trenérského týmu negativní, proto na utkání dodatečně nominuje hráče z české ligy. Řeší se také možná účast přetestovaných fotbalistů, pokud by jejich výsledky byly rovněž negativní.

Tým postihl koronavirus už během pondělního srazu v Praze. První vlna testů odhalila jednoho nakaženého hráče z Plzně a kompletní trojice z Viktorie, záložníci Jan Kopic s Lukášem Kalvachem a útočník Zdeněk Ondrášek, musela opustit mužstvo. Ostatní odběry byly negativní a reprezentace odehrála středeční zápas na Kypru, kde zvítězila 2:1.

Tým má do Izraele z Larnaky odletět během dneška. V židovském státě panují kvůli zhoršené epidemiologické situaci přísná koronavirová opatření a dokonce celostátní uzávěra. Česká výprava dostala před říjnovým srazem povolení přicestovat díky výjimce pro profesionální sport. Nedělní zápas má v Haifě výkop ve 20:45. V říjnovém termínu ještě reprezentanti odehrají ve středu utkání ve Skotsku, kam se má mužstvo přesunout z Izraele.

Český celek má s koronavirem podobné problémy jako před měsícem. Kvůli dvěma pozitivním testům u členů realizačního týmu muselo mužstvo v září po výhře 3:1 na Slovensku v úvodním duelu Ligy národů do izolace a k následnému utkání doma se Skotskem FAČR narychlo poskládala nový výběr výhradně z hráčů české ligy. Improvizovaná reprezentace smolně prohrála 1:2.

FAČR kvůli zářijovým problémům ještě zpřísnila opatření proti šíření nemoci. Do výsledků pondělních prvních testů v Praze byli jednotliví členové mužstva izolováni na hotelových pokojích a celý realizační tým podstoupil ještě jedno kolo odběrů navíc už minulý pátek. FAČR připravila v souvislosti s pandemií vlastní manuál a pro hráče ze zahraničí speciální hráčskou kartu. Zároveň poskytla detailní informace všem klubům, které dodaly hráče. Všichni členové reprezentace jsou během srazu izolováni od ostatních osob.

Tagy: