Nenechte se napálit. Na co si dát pozor při koupi nemovitosti?

Koupit si byt nebo dům vyžaduje nemalou investici. Ta se navíc ještě může zvýšit, pokud lidé pozdě zjistí, že nemovitost má omezená vlastnická práva nebo že přes pozemek vede optický kabel, kvůli kterému nic nepostaví. Na co si dát pozor?

Kristýna Finková s manželem se před časem rozhodli odkoupit od příbuzných dům na Nymbursku. Ten chtěli financovat hypotékou. Věděli přitom, že v domě musí nechat dožít známého svých příbuzných.

„Nevěnovali jsme tomu moc pozornost. Když jsme se byli ptát v bance na úvěr, řekli nám, že věcné břemeno musí být zrušené,“ popsala televizi CNN Prima NEWS Finková. Manželé měli štěstí, že rodinný známý se zrušením břemene souhlasil. Transakce se tak pouze o několik týdnů zdržela. V opačném případě by banka žádost o úvěr zamítla.

Když prodejce zamlčí nedostatky

Při koupi nemovitosti mohou lidé narazit i na další problémy – například na skryté technické závady. To byl případ paní Andrey, která před třemi lety koupila dům ve Středočeském kraji. O tom, že na nemovitosti bude práce, věděla, zásadní nedostatky ale prý původní majitel zamlčel.

„Když jsme kopli do základů, do podlahy, zjistili jsme, že je mokrá, že není odizolovaná. Izolace okolo elektriky byly udělané novinami. Navíc nemám vodu do domu, přípojka tam sice udělaná je, ale není vyvedená k domu,“ vylíčila paní Andrea.

Za opravy už zaplatila téměř 700 tisíc korun, dům ale prý zatím stále není hotový. „Muselo se udělat nové podříznutí domu, betony, celá izolace. Určitě bych chtěla snížení ceny,“ dodala paní Andrea.

Myslete na problémy ještě před koupí, radí expert

Podle Jana Záhory ze společnosti zaměřené na prověřování nemovitostí lidé často přehlížejí i nepovolené stavby na pozemcích, třeba pergoly a garáže, za které pak hrozí vysoké pokuty. Inženýrské sítě na pozemku zase mohou zabránit jakékoliv stavbě.

„V neposlední řadě se jedná o živelné hrozby, zejména v Česku se jedná o povodně a záplavy. Každá čtvrtá nemovitost se nachází v menším nebo větším pásmu rizika povodní nebo záplav,“ vysvětlil Záhora.

Ideální je podle něj na problémy myslet ještě před samotnou koupí. Způsob jejich případných řešení se totiž dá zanést přímo do kupní smlouvy.

Tagy: