Slovy básníka: Kousek Itálie, z vůle Boží přenesený na Moravu. Mikulov má návštěvníkům co nabídnout

Mikulov je město zaslíbené vínu. V těsné blízkosti rakouských hranic se snoubí klid pálavské přírody s turistickým ruchem. Město s významnou židovskou tradicí a silnou vinařskou povahou nabízí své poklady všem, kdo chtějí plnými doušky užívat krásy zdejší jedinečné přírody. Podle historických zdrojů je Mikulov osídlen souvisle už od 11. století. Ve středověku byl pak dokonce jedním z nejdůležitějších měst v Evropě. Za rozkvětem celé mikulovské oblasti stojí především rody Lichtenštejnů a Ditrichštejnů a dodnes v tomhle městě potkáváte historii na každém kroku.

Úzké uličky, historická dlažba, atmosféra klidu a míru. Nad tím vším se tyčí barokní majestát. Dominanta města je vidět ze širokého okolí. „Mikulovský zámek, který spravujeme, je výjimečný z několika pohledů. Za všechny uvedu obří sud ve sklepení zámeckého sálu, který je opravdu jeden z největších v Evropě. Je barokní a pochází z poloviny sedmnáctého století,“ vypráví Petr Kubín, ředitel Regionálního muzea v Mikulově. Do tohoto unikátu se podle odhadů vejde 1 014 hektolitrů vína. V roce 1643 ho na objednávku Ditrichštejnů vyrobil brněnský bednář Kryštof Špecht a sloužil k uskladnění tzv. desátkového vína, které poddaní odváděli jako daň.

Regionální muzeum v Mikulově nabízí také speciální programy pro střední, základní a mateřské školy. Na své si přijdou i rodiny s dětmi. „A určitě stojí za návštěvu zámecké zahrady, které jsme v relativně nedávné době obnovili a zrekonstruovali,“ doplňuje ředitel muzea.

Historie tu jde ruku v ruce s uměním. Ve městě najdete celou řadu ateliérů a galerií. „Město dokonce díky výtvarnému projektu Mikulovské výtvarné sympozium i umění dlouhé dekády sbírá,“ vysvětluje Petr Korlaar, místostarostka Mikulova. „Vozíme z celé Evropy, z celého světa umělce, kteří jsou velmi známí a jsou významní. Takže i ta naše klientela - ať už to jsou sběratelé, kteří si ty výtvarné artefakty kupují, nebo návštěvníci, mohou vždycky čekat něco, co je tady vůbec poprvé vůbec k vidění v České republice,“ komentuje kulturní život ve městě galeristka Vladimíra Brucháčková Závodná z Galerie Závodný.

Není to ale jen umění, které může přilákat návštěvníky. Tento kus moderní architektury v samotném srdci města nachází hned několik využití. „Je to místo, kde se konají besedy, přednášky, probíhají výstavy a koncerty. Místní občané sem chodí cvičit jógu nebo hrát šachy. Je to místo společného setkávání,“ doplňuje galeristka.

Vinotéky, gastronomie, zážitky

Jak kdysi pravil básnický velikán Jan Skácel: "Mikulov je kouskem Itálie, z vůle Boží přeneseným na Moravu." Asi tím myslel ty šťavnaté bobule, ze kterých se už stovky let v Mikulově vymačkává zlatavý mok uznávaný celou společností. Nebo měl možná na mysli uličky prozářené svitem letního slunce. Každopádně Mikulov má co nabídnout v mnoha směrech. „Jak my říkáme, kdo nebyl v Mikulově, jako by nebyl. Takže turisté jsou u nás určitě vítáni. Mikulov, to je jedna dominanta vedle druhé. Máme zde nádherný zámek, Dietrichsteinskou hrobku, Kozí hrádek. A samozřejmě Svatý kopeček, naši stěžejní dominantu,“ říká Jitka Sobotková, starostka Mikulova. Podle ní nejen přírodní a kulturní krása a bohatství, ale samozřejmě i pohostinnost místních, přitahuje turisty z celého Česka i zahraničí.

Prim hraje samozřejmě vinařská turistika. I ta se ale v posledních letech mění a vyvíjí. „Řekla bych, že sem přijíždí čím dál tím víc lidí, kteří vínu rozumí a mají ho rádi. To znamená, že se nechtějí opít,  ale chtějí ochutnat a oceňují naši práci, která za tím je. Ať už na vinici nebo ve sklepě,“ vypráví Kateřina Šílová, jednatelka společnosti Víno Šílová.

„V našem vinařství jsem zastáncem těch tradičních odrůd. Máme celkem velkou výměru Neuburského, Sylvánské zelené, Veltlínské zelené a Ryzlinku vlašského - to je takový král Mikulovské oblasti.“

Atraktivitu Mikulova, ať už pro všední život nebo pravidelné návštěvy, kromě krásné přírody a unikátní barokní krajiny, vytváří také kulturně bohatý život, který zde ve městě mají. „Vlajkovou lodí pro naše město je samozřejmě Pálavské vinobraní a není to jediná akce. Máme tady také Svatomartinský Mikulov a nebo například akce, které se pořádají ve spolupráci s různými vinařstvími doplněné o zajímavou gastronabídku,“ popisuje vyhlášené akce místostarostka města Petra Korlaar.

Cestovní ruch je pro Mikulov stěžejní. „My jsme moc rádi, že k nám jezdí nejen jednodenní návštěvníci, ale opakovaně se k nám vrací v průběhu roku. Záleží nám na tom, aby se i místní zde cítili dobře,“ doplňuje starostka Jitka Sobotková.

Není to ale jen poznávání kulturního bohatství, co  mikulovsko může nabídnout. Je naprosto ideálním místem i pro ty, kdo preferují aktivnější dovolenou. Desítky kilometrů nových cyklostezek zaberou hezkých pár dní a pokud bude na kolo moc horko, nabízí se návštěva rekonstruovaného koupaliště.

Mírné kopečky mezi vinicemi, všudypřítomná zeleň a stovky žlutých cedulí značící oblíbené cyklostezky. Mikulovsko je pro pohodové rodinné výlety na kole ideální volba. „Mikulov a okolí je prošpikováno cyklostezkami. Nejen, že se mohou návštěvníci pohybovat v okolí Mikulova na té české straně, ale samozřejmě i na té rakouské,“ říká starostka Jitka Sobotková.

Navíc město přišlo s praktickým způsobem, jak si cyklovýlet předem naplánovat. Stačí navštívit stránky města. „Tady najdou digitální mapu s možností plánovat si cyklotrasu včetně obtížnosti a délky,“ doplňuje Ivo Hrdlička, místostarosta Mikulova. Úrovní obtížností je pět a nejdelší trať se táhne od Mikulova ke slovenským hranicím až do Břeclavi a má více než 63 kilometrů. Stačí pár kliknutí a můžete vyrazit třeba za poznáním Podyjí.

Projížďka na kole tady v žádném případě nebývá všední. V okolí Mikulova mohou cyklisté narazit na různé skvosty. Například nedávno rekonstruovaný historický cihlový most. „Já mám rád stezku, která vede podél hranic směrem na Nový Přerov a dál potom na Jevišovku. A velmi oblíbeným kam Mikulovští zajíždějí je rakouská strana,“ doporučuje místostarosta.

Kdo si ale raději letní dny zpříjemní u vody, taky v Mikulově najde uplatnění. Kousek od centra města se nabízí moderní koupaliště oblíbené v širokém okolí. „Díky tomu, že se nám areál podařilo minulý rok zprovoznit a doplnit o některé atraktivní záležitosti, zejména pro rodiny s dětmi, a nastavit  vstupné tak, aby bylo příznivé pro místní, je velmi oblíbeným místem,“ říká Ivo Hrdlička.

Najdete tady i skluzavku, nové stánky s občerstvením, plavecké dráhy a nesmí chybět ani tobogán. To vše město pro své občany zmodernizovalo za více než 70 milionů korun.

Slavnosti vína, divadlo i kultura

Sezóna v Mikulově vlastně nikdy nekončí. Jednou z nejoriginálnějších akcí je Festival národů, na kterém mohou návštěvníci ochutnat a zažít rozmanitost hned několika zemí. „Vidíte za námi spoustu národnostních kuchyní. To jsou všechno lidé, kteří žijí v Mikulově nebo na Mikulovsku a dnes sem přišli uvařit pro své sousedy a přátelé něco, co vlastně přichází z jejich kořenů,“ vysvětluje místostarostka Mikulova. A jaké národy tady můžete potkat? „Mezi ty tradiční patří srbská kuchyně. Simon Simonovič dnes na náměstí opět dělá své sele. Původem je Srb a žije v Mikulově od sedmdesátých let. Máme tady taky kuchyni kavkazskou, arménskou. Mezi hlavními hosty na pódiu budou i místní Romové. Je to o společném setkání,“ popisuje atmosféru právě probíhajícího festivalu Petra Korlaar.

Pokud jste letošní Festival národů nestihli, nezoufejte. Už teď pořadatelé pilně pracují na přípravě hlavního festivalového taháku města - Pálavském vinobraní. Na tuhle vinařskou parádu se můžete přijet podívat od 6. do 8. září.

Tagy: