Křeček: Potravináři rejžují zisky, měli by zlevnit. Jsem v šoku, opáčil šéf drůbežáren Bednář

Štěpán Křeček a David Bednář

Vývoj cen potravin - David Bednář, generální ředitel Drůbežářského závodu Klatovy

Potravináři se nynějším zadržováním vysokých zisků snaží kompenzovat minulé období. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to uvedl ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček. „Už jim klesly náklady, ceny zemědělských komodit, spadly i ceny energií. Potravináři teď opravdu rejžují,“ nechal se slyšet Křeček. Proti tomu se ale ohradil David Bednář, generální ředitel Drůbežářského závodu Klatovy. Šokovaný Křečkovými slovy vysvětlil situaci ve firmě, kterou vede.

Poslechněte si celý rozhovor formou podcastu

Takzvané otěže si mezi sebou podle Křečka předávají zemědělci, potravináři a obchodníci. „Jednu dobu vydělávali nejvíce zemědělci, protože krátce po válce na Ukrajině výrazně narostly jejich výkupní ceny. Oni ale měli ještě hnojiva za nízké ceny energie a úrodu už měli často zasazenou. S nízkými náklady najednou mohli prodávat za vysoké výkupní ceny,“ uvedl ekonom v pořadu Co na to vaše peněženka.

ČTĚTE TAKÉ: Tankujte plnou, radí ekonom. Zhodnotil vliv miliardových platů fotbalistů v Arábii na ceny

Proto podle něj měli zemědělci za loňský rok rekordní zisky. „V tu chvíli na to nadávali potravináři, kteří najednou museli od zemědělců vykupovat za vysoké ceny a ještě to nebyli plně schopni přenášet na obchodníky, protože měli delší kontrakty,“ popisoval Křeček s tím, že teď už ale potravinářům klesly náklady, ceny zemědělských komodit i ceny energií. Oni to ale neberou v potaz. „Potravináři opravdu rejžují, měli by zlevnit. Místo toho se ale snaží co nejdéle zadržovat vysoký zisk, aby si kompenzovali minulé období,“ dodal ekonom.

Nad jeho výrokem ale kroutil hlavou druhý host ve studiu CNN Prima NEWS, generální ředitel Drůbežářského závodu Klatovy Bednář. „No, určitě rejžujeme. Opravdu jsem v šoku, když poradce premiéra říká takové věci,“ ohradil se s tím, že zisk není jen z toho, že se zvyšují ceny. „Zisk se u nás skládá ze tří věcí. První je samozřejmě zvýšení cen, ale druhá je rovněž o snížení nákladů. A třetí položkou je zvýšení exportu,“ vysvětloval Bednář. „Takže zisk není jenom o tom, že bychom něco rejžovali, ale o tom, že firma nějakým způsobem funguje,“ uvedl šéf drůbežáren s tím, že za posledních deset let podnik investoval 1,5 miliardy korun do robotizace a automatizace, díky čemuž zásadně zvýšil produktivitu práce.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ekonomové Kovanda a Křeček zhodnotili hospodářskou situaci v Česku

Tagy:
ekonomika Štěpán Křeček ekonom zemědělci generální ředitel drůbežárna zisky Co na to vaše peněženka David Bednář potravináři