Postřelil premiéra Fica, z manželky je štvaná zvěř. Prozradila, co jí atentátník napsal z cely

Když se 15. května rozhodl Juraj Cintula vystřelit na slovenského premiéra Roberta Fica, navždy poznamenal i život své manželky Eleny. Ta se veřejnosti od osudného dne stranila, nyní však poskytla exkluzivní rozhovor webu Nový Čas. Zdůraznila, že o jeho plánu neměla nejmenší tušení a prozradila, co jí životní partner napsal v dopise z cely. Podle slovenských médií žena poslední týdny žije jako štvaná zvěř.

Po celé manželství byla Elena 71letému Cintulovi oporou. O to větší šok zažila, když jí 15. května strážci zákona oznámili, že je její muž atentátník. V osudný den – ve chvíli, kdy byl premiér Fico převezen do nemocnice a bojoval o život – proběhl výslech a domovní prohlídky.

ČTĚTE TAKÉ: Fico už je doma. Do jeho bratislavského bytu přepravil slovenského premiéra vrtulník

Před veřejností se skrývala, z bytu po nutných úkonech odešla na neznámé místo. Nyní poskytla exkluzivní rozhovor Novému Času. „Je mi všelijak,“ přiznala žena, která nyní podle slovenského webu žije jako štvaná zvěř. Těžko hledala slova, aby popsala situaci, v níž se činem svého manžela ocitla.

Jsou na něj hodní

Od osudného dne, kdy jí Cintula tvrdil, že odjíždí do Bratislavy na shromáždění – které se skutečně v daný den konalo – s manželem nemluvila. Navštívit ho ve věznici v Trenčíně taktéž nemůže. „Nedá se za ním jít, ale napsal mi dopis,“ prozradila.

„Prý se má dobře, jsou na něj hodní a má určitý prostor. Ale necítí se nejlépe,“ pokračovala manželka. Přiblížila, jaké zdravotní problémy mají muže trápit. „Těžko se mu dýchá,“ podotkla a dodala, že neměla tušení, co se její manžel chystá spáchat.

Před atentátem skutečně nic nenasvědčovalo tomu, že Cintula vezme 15. května zbraň a vystřelí. Podle informací Nového Času před odjezdem z domu vynesl odpadky a z vozu do bytu přinesl digestoř.

Následně místo do Bratislavy vyrazil do Handlové, kde měli členové slovenské vlády výjezdní zasedání. Před kulturním domem se sešla hrstka lidí, kteří chtěli politiky pozdravit. Zároveň však na místě byla i skupinka těch, kteří chtěli projevit svou nespokojenost, v ní se pohyboval i Cintula. Již v minulosti se účastnil několika protestů a akcí namířených proti premiérovi.

ČTĚTE TAKÉ: Mohla ochranka při atentátu na Fica zasáhnout lépe? Test redakce s experty hovoří jasně

Když se Fico zdravil se svými fanoušky, Cintula zvedl zbraň a několikrát vystřelil. Premiér, který se skácel k zemi, byl ochrankou odvlečen do auta a převezen do nemocnice, útočník byl zpacifikován. Kdo pozvedl zbraň, se zjistilo o chvíli později.

Jak vyplynulo ze soudního dokumentu, který zveřejnila televize TA3, útočník se k činu přiznal s tím, že neusiloval o politikovu smrt. Ačkoliv se na čin připravoval, chtěl prý „pouze vyjádřit svůj nesouhlas s politikou nynější vlády“. Stíhán je za pokus o úkladnou vraždu, za což mu hrozí vězení na 25 let nebo doživotí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Fico měl po atentátu pětkrát prostřelené střevo, řekl Kaliňák. Lékaři mluvili o velkém štěstí

Tagy: