Kritizovaný Hancko našel zastání i u švagrové Plíškové: Co je víc než narození dítěte?

Nechtěl přijít o porod ani první společné dny s čerstvě narozeným synem Adamem. A tak se fotbalista Sparty Dávid Hancko omluvil ze srazu slovenské reprezentace, na který byl nominovaný. I vzhledem k tomu, že Slováky nečekaly a nečekají zvlášť prestižní a důležité zápasy, dala se absence na první pohled brát jako zcela pochopitelná. Ovšem u východních sousedů se dočkal rozporuplných slov. Na ně reagovala sestra Hanckovy partnerky Karolína Plíšková.

Fotbal je vše, zvlášť když jde o reprezentaci. Proto ani narození syna by nemělo být důvodem, proč se omluvit ze srazu. Několik fotbalových osobností ze Slovenska by si přálo, aby se Dávid Hancko tímto mottem řídil.

„Hancko se omluvil z osobních důvodů a bude nám chybět. Je to pro mě komplikace, protože jsme s ním počítali do základu. Je to také trochu zklamání, ale je to jeho rozhodnutí,“ prohodil současný trenér slovenského týmu Štefan Tarkovič. Také bývalý kouč reprezentace a nyní zástupce trenérů ve výkonném výboru slovenského svazu Ladislav Jurkemik obránce Sparty Praha kritizoval s tím, že odmítnout národní dres je špatně.

Bývalý reprezentant Marek Sapara zase řekl: „Každý z nás má rodinu a nějaké rodinné povinnosti, ale reprezentace je reprezentace. Je pocta reprezentovat zemi v tak důležitých zápasech, jaké nás čekají. A je důležité, aby mužstvo bylo pohromadě. Vnímám to jako takovou omluvu přes prsty.“

Tyto reakce postrádající normální lidskost, kterými leckdo na sociálních sítích opovrhoval, se dostaly i k sestře Kristýny Hanckové Karolíně Plíškové, tenisové světové osmičce. „Když nedáš narození dítěte na první místo, tak co už?“ napsala na Instagramu k jednomu z článků, které o kritice Hancka vyšly. „Já bych se tedy nechtěla narodit někomu, kdo dá přednost jednomu zápasu,“ zastala se muže svého dvojčete.

Ke kauze je nutné ještě doplnit, že Slovensko nečekaly žádné důležité zápasy, ve kterých by se hrálo o všechno. Právě naopak. Reprezentace spadla v Lize národů – jež bývá označována za soutěž s trochu více načančanými přátelskými zápasy – do skupiny C s neatraktivními soupeři. V pátek Slováci porazili 1:0 Bělorusko, nyní je čekají duely s Kazachstánem a Ázerbájdžánem.

Tagy: