Krvácení z nosu: Neškodná záležitost, ale i příznak vážnějšího problému. Kdy zpozornět?

S epistaxí neboli krvácením z nosu se v životě setkal snad každý. Spustit se může z celé řady důvodů a většinou kvůli ní není nutný zásah lékaře. Pokud se krvácení nedaří zastavit nebo přichází opakovaně, může být příznakem vážnějšího problému. V takovém případě je proto namístě vyhledat odborníka a pátrat po příčině. Tou může být i porucha krevní srážlivosti nebo selhávání důležitých orgánů.

Dojde-li ke krvácení z nosu, prioritou je pokusit se jej co nejdříve zastavit. Odborníci doporučují tři jednoduché kroky. „Tiskněte nosní křídla k sobě po dobu minimálně tří minut, vhodná je poloha v sedě s mírným předklonem a přikládání studeného obkladu na zátylek a kořen nosu. Krev v ústech je pro prevenci zvracení nutné nepolykat, ale vyplivovat ven,“ popisuje hematoložka Kateřina Pinterová z laboratoře SYNLAB.

ČTĚTE TAKÉ: Cestujte bezpečně. Na které nemoci si dát pozor v jednotlivých kontinentech a jak se chránit?

Epistaxe by v takovém případě měla do několika minut sama odeznít. Pokud se zastavit nedaří, měli byste navštívit svého praktického lékaře nebo vyhledat nejbližší pohotovost.

Teprve po zastavení krvácení je na řadě pátrání po možné příčině, většinou se ale nejedná o nic vážného. K epistaxi dochází nejčastěji v přední části nosu, kde se nachází bohatá cévní pleteň.

„Pokud se nosní sliznice překrví, může dojít k prasknutí některé z nosních cév a spustí se krvácení. Často se tak stává při smrkání nebo kýchání v důsledku nachlazení, rýmy nebo alergie,“ upřesňuje hematoložka. Další příčinou krvácení z přední části nosu může být úraz, nasální aplikace drog – lidově šňupání – nebo poškození například při nešetrném čištění.

Časté opakování může být problém

Dochází-li k epistaxi opakovaně, je třeba zpozornět. Dospělí do 50 let se s ní většinou potýkají zřídka, typičtější je hlavně pro starší ročníky a děti. Pro kohokoli však platí, že pokud krvácením z nosu bez zřejmého důvodu trpí často, měl by bezodkladně navštívit specialistu ORL.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Smrtelné onemocnění, které často neodhalí ani lékaři. Jaké jsou příznaky plicní hypertenze?

Ten nejprve provede kompletní anamnézu a následně nos prohlédne endoskopem. V případě, že tímto způsobem příčinu neodhalí, přichází na řadu další vyšetření. Po stanovení diagnózy je třeba zaměřit se vždy především na léčbu daného onemocnění.

Důvody časté epistaxe mohou být různé:

  • U dětí může ke krvácení z nosu docházet například v důsledku vrozených poruch krevní srážlivosti. „Dítě trpící opakovaným krvácením z nosu by mělo být kromě specialisty ORL vyšetřeno také hematologem. Může se jednat o první příznak obvykle vrozené poruchy krevní srážlivosti,“ říká Pinterová.

  • U starších dospělých dochází k epistaxi většinou v důsledku užívání preparátů na ředění krve (Anopyrin, Warfarin apod.) nebo léků na zlepšení prokrvení (vazodilatancia).
  • Kdokoli, nehledě na věk, se může s krvácením z nosu potýkat v důsledku rozšířených žilek na sliznici nosní přepážky. K odstranění tohoto problému je většinou nutné podstoupit drobný chirurgický zákrok. „Pakliže jsou příčinou epistaxe rozšířené nosní cévky, bývá nutná jejich elektrokoagulace pinzetou nebo chemokauterizací – poleptáním dusičnanem stříbrným. Potíže s krvácením se však často vrací, mnohdy tak bývá nutné tyto zákroky opakovat,“ upozorňuje Pinterová.
  • V krajních případech může být opakované krvácení z nosu průvodním jevem některého vážnějšího onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, ateroskleróza, nádor, ale i selhávání důležitých orgánů (například jater a ledvin).

Tagy: