Krvavý rekord: Počet poprav ve světě roste. Loni jich bylo nejvíce za posledních 10 let

Počet vykonaných trestů smrti byl v roce 2023 celosvětově nejvyšší za posledních deset let. Podle oficiálních údajů bylo minulý rok popraveno 1 153 lidí, toto číslo však nezahrnuje tisíce předpokládaných exekucí, ke kterým došlo v Číně a některých dalších tajnůstkářských státech. Na čele žebříčku se drží Čína, Irán a Saúdská Arábie. Naopak bez hrdelního trestu se minulý rok obešly například Bělorusko či Jižní Súdán.

Každoroční žebříček zveřejnila mezinárodní organizace Amnesty International na svých webových stránkách. V čele států s nejvyšším počtem poprav byla v roce 2023 Čína, u které odhady spekulují o tisících popravených. Spolehlivá data bohužel chybí.

ČTĚTE DÁLE: Japonec strávil v cele smrti 46 let. Prokurátor mu nyní znovu navrhl nejvyšší trest

Druhým v pořadí je teokratický Írán s nejméně 853 popravenými, dále Saúdská Arábie (172 popravených), Somálsko (nejméně 38 popravených) a USA s 24 lidmi poslanými na smrt.

„Obrovský nárůst zaznamenaných poprav byl způsoben především Íránem,“ řekla generální tajemnice Amnesty International Agnès Callamardová, „Íránské úřady projevily naprostou lhostejnost k lidskému životu a zvýšily počet poprav za trestné činy související s drogami, což mělo  diskriminační dopad na nejvíce upozaďované a nejchudší komunity Íránu,“ upřesnila Callamardová.

V Bělorusku, Myanmaru, Jižním Súdánu a v Japonsku nevykonaly úřady v roce 2023 ani jeden trest smrti. Zástupcům Amnesty International se nepodařilo získat žádné údaje o popravách ze Severní Koreje a Vietnamu. Informace o vykonaných trestech smrti jsou v těchto zemích přísně střeženým státním tajemstvím.

Moderní způsoby popravy

Nové trendy ve způsobu provádění poprav se objevily ve Spojených státech, kde byl loni hrdelní trest vykonán ve státech Texas, Florida, Oklahoma, Missouri a Alabama. Poprvé od roku 2019 navrhla trest smrti i federální vláda. Nejvyšší trest by měl být vykonán na dvacetiletém Paytonu Gendronovi, jenž v květnu 2022 zastřelil deset lidí černé barvy pleti v supermarketu v Buffalu. Informovala o tom agentura AP. Soudní proces by měl začít v září 2025, uvedla newyorská televize CNY.

Ve státech Idaho a Tennessee byly předloženy návrhy zákonů, které by umožnily vykonávat nejvyšší trest popravčí četou, zatímco zákonodárný sbor v Montaně zvažoval novelu, která by rozšířila počet látek používaných ve smrtících injekcích. V Jižní Karolíně pak zákonodárci prosadili zákon o utajení totožnosti osob nebo subjektů zapojených do přípravy a provádění poprav.

Zákonodárci státu Alabama prosadili nový způsob popravy problematickou a nepříliš vyzkoušenou metodou udušení dusíkem, připomněl letos v lednu web CNN. Reagovali tak na nepovedenou popravu brutálního vraha Kennetha Smithe, při které se katům nepodařilo aplikovat injekci se smrtící látkou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Padl vesmírný rekord. Ed Dwight je nejstarším člověkem v kosmu, překonal slavného herce

Tagy: