Drama při západu slunce: Krvavý útok žraloka u ikonické budovy, ženě rozdrtil nohu

Australskou Sydney se šíří strach ze žraloků. K poslednímu útoku došlo ve vodách, kde jsou zaznamenávány zcela výjimečné. V místním přístavu poblíž ikonické budovy Opery, kde zvíře na začátku týdne ošklivě pokousalo kajakářku, zvažují omezit pobyt ve vodě, a to i přes to, že plavání patří k životnímu stylu místních obyvatel. Vědci vyjmenovali důvody, proč se napadení dějí, a jak se během nich chovat. Zároveň ujistili obyvatelstvo – riziko dalšího útoku je velmi malé.

První útok od roku 2009 v přístavu na dohled slavné Opery vyvolal mezi obyvateli Sydney paniku. Stál za ním žralok býčí, který v pondělí při západu slunce bez zjevného důvodu napadl kajakářku a rozdrtil jí nohu. „I když to tady lidé milují, musí si uvědomit, že jde pořád o mořský ekosystém,“ uvedla Linda Scottová z vedení pětimilionového města pro americkou CNN. Domnívá se, že obyvatele od zábavy ve vodě útok neodradí. Podle odborníků navíc šlo o zcela výjimečný incident.

ČTĚTE DÁLE: Putina při cestě do Královce sledovalo osm letounů NATO. Byly mezi nimi i stíhačky

Zmíněný druh žraloků se přitom v tamním prostředí pohybuje velmi často. V tomto konkrétním přístavu je jeho populace mnohem početnější, než je obvyklé na jiných podobných místech, a to kvůli vysoké teplotě vody. Aby Australané zabránili tomu, že se stanou součástí potravy žraloků, často využívají aplikaci na jejich detekci. K získávání dat o pohybu jedinců slouží například drony nebo jiná  technologicky ozkoušená zařízení.

Z dat lze vyčíst například to, že z 264 označených žraloků býčích, bylo v místě útoku někdy 87 z nich. Maximum pak bylo 18 kusů za jediný den.

Na základě výzkumu NSW Department of Primary Industries se žraloci přesouvají do mělkých oblastí, aby se během svítání nebo soumraku snáze dostali k potravě, častěji se v těchto vodách vyskytují také po silných deštích. Důvod je nasnadě, při shánění potravy jim hraje do karet zakalená voda. Přispívají k tomu i klimatické změny.

Tihle žraloci mají špatnou pověst neprávem

Vědkyně zabývající se žraloky Amy Smootheyová upozorňuje, že místo je i přes poslední překvapivý atak bezpečné. „To, že v přístavu každý den tráví čas desítky tisíc lidí a dochází tam jen k velmi malému počtu setkání s býčími žraloky, vypovídá o nízkém riziku, obzvlášť přijmou-li se preventivní opatření,“ uvedla. „Býčí žraloci mají opravdu špatnou pověst – že jsou nejagresivnějším druhem. Ve skutečnosti pro to ale neexistují žádné vědecké důkazy, které by tomu nasvědčovaly,“ pokračovala.

Lidé by se podle ní měli koupat na vybraných místech ve správnou dobu. Nejlépe přes den za světla a daleko od rybích návnad nebo výpustí kanalizací, kde mohou paryby hledat potravu. Je možné, že budou nastavena i nějaká preventivní opatření, radní totiž čekají na výsledky vyšetřování a na základě něj pak stanoví další postup. Panují prý obavy, že by možné zákazy obyvatelé ve větší míře nerespektovali.

„Pokud spatříte býčího žraloka, neplavte příliš rychle od něj, jinak vás bude mít za kořist. Ideální je pohybovat se pomalu směrem pryč, avšak čelem k němu. Vědí, když se na ně díváte, ale musíte se ujistit, že tomu tak je," řekla expertka na žraloky pro ABC.

Austrálie patří druhé místo za Spojenými státy v počtu „nevyprovokovaných“ útoků nebezpečnou parybou, jak uvedl International Shark Attack File.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se na půvabné místo v Česku, kde můžete obdivovat spoustu fauny a flory

Tagy: