Kulidakis: Nejdřív blahobyt, pak zahraničí. Fotky Fialy se státníky nikomu chleba nenamažou

Komentátor Thomas Kulidakis

Kulidakis: Fiala drží vládu pohromadě, ale za jakou cenu?

Preference vlády Petra Fialy (ODS) ohrožuje špatná domácí ekonomická situace a nezachrání je ani výborná zahraniční politika a fotky premiéra se státníky, zhodnotil ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Thomas Kulidakis. Šéf kabinetu podle něj zatím dokázal držet vládu úspěšně pohromadě, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN mu však kdykoliv mohou šlápnout na krk.

Vládní koalici podpořili občané, kteří volili proti Andreji Babišovi (ANO), a zároveň ti, kteří věřili, že „bude lépe, všechno bude klapat a bude to super“, zhodnotil Kulidakis. „Když vidí, že to tak není, je jedno, jestli k volbám nepůjdou nebo budou volit někoho jiného. Ale že má pan premiér hezké fotky v zahraničí se státníky, to nikomu chleba nenamaže. Plyn to nezlevní, energie také ne. Vždy platí základní politické pravidlo – nejprve se musí politik postarat o své občany, aby vládl blahobyt, a pak si může dělat v zahraničí, co chce. Když to tak není, preference vypadají, jak vypadají,“ shrnul komentátor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozhořčení chápu, zastal se Černochové premiér Fiala. OSN nefunguje, hájil ministryni Babiš

Vláda se podle něj potýká i s vnitřním pnutím. „Premiér Fiala vládu sice drží pohromadě, ale za jakou cenu? KDU-ČSL a TOP 09 mu mohou kdykoliv šlápnout na krk, STAN ostatně také. O Piráty nejde, jestli tam jejich pár poslanců bude, může být každému v podstatě jedno. Viděli jsme to teď s eurovolbami,“ nastínil.

„Šlapání na krk“ se podle něj projevilo v zákulisním vyjednávání o kandidatuře Spolu. „Bylo to jako: ‚Milý Petře, buď budeme kandidovat spolu a chceš udržet vládu. Pokud někdo z vás, milí europoslanci ODS, nechce, aby byla tato vláda, a chce jít otevřeně proti premiérovi, tak může. Vláda se ale může rozpadnout.‘ Hrozilo totiž, že KDU-ČSL a TOP 09 bez koalice vůbec nic v evropských volbách nedostanou. Kandidovat jako Spolu je výhodné jenom pro ně. Když si skalní volič ODS představí, že do europarlamentu volí i tyto strany, je to katastrofa,“ řekl Kulidakis.

Více o možných koalicích v příštím volebním období, zhodnocení prezidentova projevu či o podobnostech Andreje Babiše s Robertem Ficem se dozvíte ve videu v úvodu článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: ODS neexistuje, Fiala ji ničí, prohlásil Babiš. Nechte si rady pro sebe, sepsula ho strana

Tagy: