Kvalita jak z kinosálu. Jak pracují nové televizory od Samsungu s technologií OLED?

Ne každý televizor se může chlubit precizním vyobrazením barev, vyváženým kontrastem či dostatečným jasem. Technologie OLED je tu s námi již nějaký ten pátek, v kombinaci s některými inovacemi ale nabírají druhý dech. Zářným příkladem jsou například nové televizory z řady Samsung OLED Powered by Quantum Dot, které využívají panelů s kvantovými body. Jak tato technologie funguje a v čem jsou její přednosti?

Zkratka OLED vychází z anglického termínu „organic light-emitting diode“. Televizní obrazovky a monitory s touto technologií jsou tedy tvořeny organickými sloučeninami, které se rozsvítí s elektrickým proudem. V praxi se obraz skládá z milionů drobných a na sobě nezávislých diod o velikosti jednoho pixelu, které se rozsvěcují a zhasínají podle toho, co je zrovna potřeba zobrazit.

Na jednu stranu je řízení podsvícení na úrovni jednotlivých diod určitou výhodou (například pro vyobrazení hluboké černé), na stranu druhou je výsledkem také nižší jas nebo horší podání přirozených barev ve srovnání třeba s LCD panely. Samotná technologie OLED tu je s námi ostatně již nějaký ten pátek.

To samé se ovšem nedá říct o OLED televizorech se speciální vrstvou s kvantovými body, tedy s tzv. QD panelem. Jakmile tyto miniaturní tečky zasáhne modré světlo, dokážou v kombinaci s výše zmíněnými diodami okamžitě vyzařovat živé a precizní barvy se zvýšeným jasem i správnou teplotou.

Ve srovnání s běžnými panely tak není problém si dopřát zážitek kinosálové kvality z pohodlí domova. QD panel zde ovšem nefiguruje jako filtr – světlo, který skrze něj prochází, se dostává na druhou stranu bez jakýchkoliv ztrát, divák tak nepřichází o jas.

Pokročilou OLED technologii s QD panely využívají například nové televizory od Samsungu, které obstojně demonstrují výhody kombinace organických diod a kvantových teček. Ve srovnání s tradičními OLED televizory mají totiž bezkonkurenčně hlubokou černou, čistou bílou a také téměř dvojnásobný jas o hodnotě 1500 nitů. Kontrast se přitom drží na příjemných úrovních, aniž by šlo o „přepal“.

Neméně skvěle vyobrazují televizory z řady Samsung OLED Powered by Quantum Dot také odstíny barev. Velikost Quantových bodů přesně definuje vlnovou délku světla. Ta je tak neměnná a  výsledkem jsou plnější, živější a přesnější barvy.

Věrnou a mimořádně širokou paletu barev si tak mohou majitelé televizorů od Samsungu vychutnat jak ve dne, tak i v noci. Nejen díky tomu získal Samsung certifikaci ze strany společnosti Pantone, která se může chlubit svým patentovaným systémem PMS. Ten se ve velkém využívají výrobci barev, vláken a textilií.

Ultratenký design, perfektní obraz i herní režim

Zářným příkladem, jak dobře se doplňuje technologie OLED s QD panely, je například 55palcový (případně 65palcový) televizor Samsung S95B. O obraz se stará výkonný procesor Neural Quantum, který k analýze vizuálních dat používá údaje vygenerované 20 neuronovými sítěmi. Výslednému vyobrazení v rozlišení 4K tak nechybí ostrost ani detaily.

Samsung S95B nestrádá ani po dalších stránkách. O vícerozměrné ozvučení se stará soustava reproduktorů Dolby Atmos. Funkce Motion Xcelerator Turbo+ zase zajišťuje vášnivým hráčům her plynulý obraz při zběsilých závodech či frenetických akčních scénách. S rychlou obnovovací frekvencí na hodnotě 120 Hz tak zkrátka nedochází ke zpoždění obrazu a rozmazání pohybu.

U herních funkcí ještě zůstaneme. Chytrá televize totiž podporuje také virtuální knihovnu Xbox Game Pass, která za malý poplatek odemyká katalog se stovkami her, od velkých milionových titulů po menší a nezávislou tvorbu.

Navzdory svému názvu není ale potřeba vlastnit konzoli Xbox – stačí pouze kompatibilní ovladač. Samozřejmostí je pak podpora aplikací streamovacích služeb a internetový prohlížeč.

Z hlediska designu udělá Samsung S95B radost především lidem, kteří si potrpí na elegantní vzhled. Televizor je totiž mimořádně tenký a samotné rámečky jsou rovněž minimalistické. Více o modelu Samsung S95B se dozvíte na stránkách výrobce.

Tagy: