Kvůli postcovidovému syndromu málem zemřel malý chlapec z Brna. Ochrnuly mu hlasivky

Čtyřletého Eddieho připravil covid o zdraví

Čtyřletý Eddie z Brna bojuje s následky koronaviru. Přestože měl bezpříznakový průběh nemoci, nejspíš atypický postcovidový syndrom mu způsobil krvácení do mozku. Boj o život vyhrál, ale k uzdravení má ještě daleko.

„Máma je téměř jediné slovo, které dnes čtyřletý Eddie dokáže vyslovit. Přitom ještě v létě byl zcela zdravý. Život mu změnil covid, který prodělal bez příznaků. Jednoho dne začal pociťovat žaludeční nevolnost a bolesti hlavy. Výsledek CT vyšetření všechny šokoval.

„Eddie už v tu chvíli nevnímal, byl apatický, ospalý a měl světlé rty. Když přišel doktor, řekl nám, že má krvácení do mozku a že musí okamžitě na sál,“ popsala nepříjemné zjištění chlapcova matka Tereza Lorencová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Po náročné operaci bojoval malý Eddie o život celých deset dní. Lékaři ho drželi v umělém spánku na řízené plicní ventilaci. „Zhruba den po operaci jsme zjistili, že chlapec má pozitivní protilátky proti covidu, tudíž se dá předpokládat, že to mohl být atypický projev postcovidového syndromu,“ vysvětlil primář Kliniky dětské anesteziologie a resuscitace Fakultní nemocnice Brno Petr Dominik.

Ačkoliv se hochův zdravotní stav rychle zlepšuje, stále mu zůstávají ochrnuté hlasivky. To je asi největší problém, se kterým se momentálně potýká.

Pro úplné uzdravení potřebuje rehabilitovat, navštěvovat logopedii, podstoupit léčbu kmenovými buňkami a terapii v hyperbarické komoře. Zásadní léčbu ale zdravotní pojišťovny nehradí. Mamince, která se o něj stará převážně sama, proto pomáhá nadace Život dětem. Na jejich stránkách najdete možnosti, jak můžete i vy malému Eddiemu pomoci.

Tagy: