Kyjev viní Rusy z útoku na přehradu. Teroristi se nás pokouší zaplavit, řekl Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ruské rakety poškodily přehradu u města Kryvyj Rih

Ukrajina viní Rusko z dalšího teroristického útoku. Rusové podle Kyjeva ve středu večer vypálili osm raket na hráz Karačunivské přehrady ve městě Kryvyj Rih se záměrem místo zatopit a narušit dodávky vody. Následkem úderu prý skutečně stoupla hladina řeky Inhulec. Voda již začala zaplavovat některé městské domy.

„Teroristický stát pokračuje ve válce proti civilistům. Tentokrát to jsou raketové údery na vodní díla a pokus zaplavit Kryvyj Rih. Jediné, co okupanti umí, je šířit paniku,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti Telegram.

„Rusům je jedno, že lidi připraví o vodu nebo že se město ocitne pod vodou,“ napsal na stejné síti zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Dodal, že bombardování jihoukrajinského města si nevyžádalo oběti na životech.

Internetové noviny Moscow Times napsaly, že voda je po poškození přehrady i v ulicích Kryvého Rihu. Také podle informačního kanálu Ukrajina Sejčas voda začíná zaplavovat domy ve městě. Ukrajinská armáda předpokládá, že ruské síly na město pravděpodobně vyslaly řízené střely Ch-101 z bombardérů Tu-95.

V době útoku byl ve všech částech Ukrajiny s výjimkou Ruskem okupovaného poloostrova Krym vyhlášen letecký poplach. Šéf vojenské správy města Oleksandr Vilkul vyzval místní obyvatele, aby zůstali v krytech. Zároveň je požádal, aby nic souvisejícího s ostřelováním nefotografovali a neumisťovali tento obsah na sociální sítě.

Podle ukrajinských  analytiků ruské útoky z posledních dnů poukazují na bezradnost Moskvy, která vnímá potřebu nějak odpovědět na úspěšnou ukrajinskou protiofenzivu na východě i jihu Ukrajiny. Obdobný úder ruských sil z nedělního večera, který cílil na energetickou infrastrukturu, přerušil dodávky elektřiny na mnoha místech Ukrajiny včetně Charkova.

Ukrajina se obává nárůstu počtu ruských útoků, které budou zacílené na ukrajinskou kritickou infrastrukturu. Proto Kyjev vyzval Západ, aby poskytl systémy, které by Ukrajině umožnily chránit vzdušný prostor a podobným útokům zamezit.

Tagy: