Zámek Loučeň: Hojně navštěvovaná památka láká unikátním bludištěm i vlastní pohádkou

Zámek Loučeň

Zámek Loučeň 2

Původně patřila Loučeň Valdštejnům, posledními šlechtickými majiteli byl rod Turn-Taxisů. Nový vlastník, který zámek vydražil na začátku jednadvacátého století, jej opravil a zpřístupnil veřejnosti. Dnes je z něj oblíbená památka, která co do počtu návštěvníků směle konkuruje Karlštejnu.

Zámek Loučeň patří mezi naše nejnavštěvovanější památky. Leží ve stejnojmenné obci nedaleko Nymburka. Na začátku 18. století si jej nechal postavit Arnošt z Valdštejna. K zámku patří kostel, který stál kdysi samostatně, a několik dalších původních domů, z nichž jsou dnes ubytovací zařízení. „Valdštejnové si to tady nechali postavit právě proto, že neměli moderní byt a chtěli něco, co by odpovídalo době. Pak tady bydleli Fystenberkové, na něž to přešlo sňatkem. A stejně tak na českou větev Thurn-Taxisů,“ vypráví něco málo z historie kastelán Vratislav Zákoutský v pořadu Prima Česko.

Návštěv se Loučeň dočkala až po staletích

Novodobý příběh zámku Loučeň začal 1. 1. 2000, kdy jej v dražbě koupila soukromá společnost. Od roku 2007 je otevřen veřejnosti a je představován jako šlechtická rezidence počátku dvacátého století. Vnitřní expozice jsou věnované životu rodu Thurn-Taxisů, tedy posledních obyvatel. Po druhé světové válce zůstala Loučeň opuštěná, v dalších letech zde bylo například školicí středisko, učiliště s internátem nebo obřadní místnost obecního úřadu, jak říká Kateřina Šrámková, ředitelka zámeckého rezortu: „Zámek byl v poměrně dobrém stavu, protože zde bývalo školicí středisko ministerstva dopravy. Takže v objektu se svítilo, nechybělo vytápění, ale bylo to poplatné době. Nikdy zde nebyly prohlídky a veřejnost prakticky loučeňský zámek neznala,“

Vlastní pohádka

Většina historických staveb má svůj příběh zapsaný v kronice. Na Loučeni, ano, i takto je možné místo skloňovat, si cení ale jiné významné písemnosti. Originální pohádkové knihy kněžny Marie, která byla nedávno se svolením potomků přeložena do češtiny. Můžete si ji odnést jako suvenýr. „Zajímavé je, že to je vlastně učebnice angličtiny. Ti kluci byli italští, ale dorozumívací jazyk u Thurn-Taxisů byla angličtina. Jim ovšem nešla, a tak pro ně babička napsala a namalovala takovou pohádku,“ vypráví kastelán.

Prohlídky na zámku Loučeň jsou kostýmované a převlečení průvodci představují někoho z rodiny Thurn-Taxisů.

Součástí zámeckého komplexu je také rozsáhlá zahrada. Můžete lze nalézt mnoho exotických dřevin, některé jsou i stovky let staré, ovšem návštěvníky, a děti především, láká labyrintárium, tedy soubor dvanácti bludišť a labyrintů. A mimochodem, jedná se o český unikát.

Labyrintárium a také expozice na zámku Loučeň jsou pro návštěvníky otevřeny každý den po celý rok.

Tagy:
zámek Česko Nymburk pohádka Loučeň Ministerstvo dopravy České republiky Druhá světová válka Hrad Karlštejn zámek Loučeň Valdštejnové