Langer: ODS se proměňuje v bezpohlavní stranu bez zápachu. S opozicí by ale bylo ještě hůř

Ivan Langer

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 26.11.2023

Současná ODS je stranou bez chuti, zápachu a pohlaví. V nedělní Partii PLUS na CNN Prima NEWS to řekl někdejší ministr vnitra z řad této strany Ivan Langer. Reagoval tak na nejnovější volební model agentury STEM, podle nějž se ODS propadla s 11,6 procenta až na třetí místo za ANO a SPD. Přesto považuje současnou vládu za lepší variantu, než kdyby byla u moci opozice. Podle Langera je však patrné, že současný kabinet nebyl na vládnutí připraven.

„ODS se významně hodnotově posunula, respektive proměňuje se v takovou stranu bez chuti, zápachu a pohlaví. Je tam ztráta tahu na bránu a touhy vítězit,“ řekl Langer.

Kabinet Petra Fialy (ODS) se podle něj s vládnutím potýká jen těžko. „Ukazuje se, že na své vládnutí nebyl připraven. Vládne díky tomu, že propadlo přes milion hlasů. Chybělo málo a vláda by byla úplně jiná. Ukazuje se, že se potenciál transformace devadesátých let vyčerpal a proměnili jsme se v dotační ekonomiku,“ sdělil exministr vnitra.

ČTĚTE TAKÉ: Exkluzivní průzkum: SPD se prodralo na druhé místo, ODS ztrácí. Ve volbách by kralovalo ANO

Vadí mu, že vláda až příliš zasahuje do života občanů: „Kdyby alespoň neškodila. Pořád má ale ambici zasahovat do lidských životů a rozhodovat, co mají lidé dělat.“

Přesto považuje současnou situaci za lepší alternativu, než kdyby u moci byla opozice. „Rizikem pro tuto zemi jsou dvě věci – vláda a opozice. Alternativa, kterou přináší opozice, by byla ještě horší,“ zdůraznil.

Našel však také body, za které by vládu pochválil. „Nejsme svědky dramatických střetů uvnitř vládní koalice. Myslím si, že z pohledu zahraniční politiky je možné tuto vládu pochválit a ocenit. Rozumíme svému premiérovi, mluví dobře. V souvislosti s energetickou bezpečností dávají dlouhodobé projekty vládě naději,“ dodal.

Tagy:
ODS Partie Terezie Tománkové ANO 2011 vláda Svoboda a přímá demokracie vláda Petra Fialy Ivan Langer