Ticho před bouří. Domácnosti jsou finančně vyčerpané, s dluhy to bude horší, varuje Kovanda

Lukáš Kovanda

Kovanda a Laštovička o zadlužení Čechů

Průměrným dlužníkem v Česku je 40letý zdravý muž, který své úspory buď propije, nebo prohraje. Řekl to v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS prezident Asociace inkasních agentur Radek Laštovička. Covidová léta, energetická krize i rapidní inflace Čechy finančně vyčerpaly, nacházíme se v období ticha před bouří, řekl ekonom Lukáš Kovanda.

Objem pohledávek ve správě inkasních agentur se oproti loňsku zvýšil o téměř 10 miliard na 121,2 miliardy korun. Ukazují to nová data. „Řada domácností je po těch letech covidových, roce energetické drahoty a rapidní inflace finančně vyčerpána. Tudíž jsme v současné době ve stadiu ‚ticha před bouří‘, kdy sice pozorujeme nárůsty u problémových dluhů, inkasní agentury a vymahači mají více práce, ale myslím si, že to nejhorší nás teprve čeká,“ popsal nepříznivý vývoj dluhů Kovanda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda trestá rodiny s dětmi. Že si Češi připlatí za nealko? Chyba, kritizoval Prouza

Zvýšila se i průměrná výše dluhů na dlužníka z 18 098 korun na 20 177 Kč. Nejčastějším dlužníky jsou podle Laštovičky muži ve středním věku. „Mapujeme situaci z informací členů naší asociace. Průměrný dlužník není matka samoživitelka, jak často média vykreslují, ale zdravý muž ve věku okolo 40 let. Velmi častou příčinou neschopnosti splácet dluhy u těchto lidí je to, že když nějaké peníze získají, tak je buď propijí, nebo prohrají,“ přiblížil Laštovička.

Většinu pohledávek u inkasních agentur tvoří s 86 procenty domácnosti, zbylých 14 firmy. Důvodem je podle Laštovičky větší počet menších pohledávek u inkasních agentur a nastavení systému. „Vysvětlení je velmi jednoduché. Je to proto, že vysoké dluhy za velkými podniky a podnikateli si věřitelé vymáhají sami, zatímco u drobných dluhů za domácnostmi využívají služeb inkasních agentur,“ vysvětlil.

Drobné dluhy jsou pro banky nepodstatné

Zaobírání se malými dluhy představuje pro banky podle Kovandy reputační riziko. „Bance se příliš nevyplácí soustředit se na ‚malé ryby‘, jelikož vymáhání relativně bagatelních částek může poškozovat jméno dané banky. Celou věc proto předá inkasní agentuře, což je specializovaná agentura, která se soustředí na vymáhání dluhů,“ doplnil.

Způsob, jakým jsou inkasní agentury v České republice placeny, je podle Laštovičky v evropském kontextu anomálie. „Primárně jsou odměňovány tím, že navyšují dluh dlužníkovi. Když jim například banka předá pohledávku za 10 tisíc Kč, inkasní agentury vymáhají po dlužníkovi 11 tisíc korun, a když se jim to podaří, tak si tu tisícovku berou na úhradu svých nákladů. Dlužníci jsou tím následně zatěžováni více, protože to není nijak regulováno,“ uzavřel Laštovička.

Tagy:
banka Lukáš Kovanda Česko dlužník pohledávka Radek Laštovička Asociace inkasních agentur