Leclerc vede po vítězství v Melbourne už o 34 bodů, jeho rivalové ze závodu odstoupili

Monacký závodník Charles Leclerc ovládl Velkou cenu Austrálie vozů formule 1 a zvýšil svůj náskok v čele mistrovství světa na 34 bodů. Pilot Ferrari využil v Melbourne odstoupení svého týmového kolegy Carlose Sainze a úřadujícího mistra světa Maxe Verstappena z Red Bullu. Na druhé příčce dokončil závod Sergio Pérez, třetí skončil George Russell, který získal první stupně vítězů v Mercedesu a posunul se na druhé místo průběžného pořadí.

Sedmadvacetiletý Španěl Sainz, který vstupoval do závodu z druhé příčky MS, dostal po nevydařeném startu smyk a musel odstoupit. Verstappen držel druhou pozici, 21 kol před koncem se ale začalo z jeho vozu kouřit a Nizozemec jej odstavil. Obhájce titulu nedokončil kvůli technickým potížím druhý závod z dosavadních tří v sezoně. Do cíle nedojel ani v úvodní GP Bahrajnu a propadl se v pořadí MS na šesté místo. Na Leclerca ztrácí už 46 bodů.

Rodák z Monte Carla Leclerc naopak vyhrál letos podruhé a počtvrté v kariéře. Získal také bonusový bod za nejrychlejší kolo.

Velká cena Austrálie se vrátila do šampionátu po třech letech. Předchozí dva ročníky se neuskutečnily kvůli covidové pandemii. Trať Albert Park navštívil během víkendu rekordní počet 420 tisíc fanoušků a závod se stal nejsledovanější sportovní událostí v australské historii.

Verstappen nedojel další závod

Vítěz kvalifikace Leclerc vykročil za dalším triumfem v samotném úvodu, kdy udržel po startu vedení. Druhý zůstal Verstappen, na třetí místo poskočil Hamilton z Mercedesu. Naopak Leclercův týmový kolega Sainz se propadl na čtrnácté místo. Španěl dostal poté ve druhém kole smyk, uvízl ve štěrku a závod pro něj skončil.

Safety car vyjel na trať i ve 23. kole, kdy havaroval Sebastian Vettel z Aston Martinu. Čtyřnásobný mistr světa, který vynechal první dva závody kvůli pozitivnímu testu na koronavirus, završil nepovedený víkend, během nějž měl v trénincích technické potíže a nehodu. Zpomalené fáze závodu využil Brit Russell, který si stihl vyměnit pneumatiky a vrátil se na třetím místě.

Vedoucímu Leclercovi sice restart nevyšel podle představ, přesto udržel po těsném souboji Verstappena za sebou. V 39. kole navíc začal nizozemský jezdec zpomalovat a dostal pokyn z boxů, aby svůj Red Bull odstavil. Z vozu se posléze začalo kouřit a bylo třeba ho uhasit.

Třetí Russell udržel v závěru za sebou týmového kolegu a krajana Lewise Hamiltona a Leclerc si dojel v poklidu pro vítězství s náskokem přes dvacet sekund před Pérezem.

Tagy:
Mercedes-Benz Formule 1 Melbourne Charles Leclerc Red Bull Max Verstappen Sergio Pérez George Russell Carlos Sainz Jr. Grand Prix Austrálie