Truchlení kvůli Čechmánkovi. Vsetínem prošli fanoušci, odpálili i smuteční pyrotechniku

Truchlící fanoušci

Fanoušci uctili památku brankáře Čechmánka smutečním pochodem

Památku zesnulého bývalého hokejového brankáře Romana Čechmánka ve středu uctili fanoušci smutečním pochodem od restaurace v centru Vsetína k tamnímu zimnímu stadionu. Do pochodu před prvoligovým utkáním se Sokolovem se zapojily stovky lidí. Oblečeni byli v černém, řada z nich měla kolem krku klubové šály či dresy. V čele průvodu nesli transparent s nápisem Legenda s číslem 23, které bylo s Čechmánkem spojeno.

Smuteční průvod, do kterého se zapojili lidé všech věkových kategorií, budil pozornost kolemjdoucích. Řada z nich se k davu připojila, případně si jej natáčela a fotografovala. Pochod se na chvíli zastavil na náměstí, kde fanoušci symbolicky odpálili 23 světlic a začal spontánní potlesk. Poté se všichni vydali k zimnímu stadionu Na Lapači za skandování Čechmánkova jména.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zprávu o pitvě Romana Čechmánka už má policie k dispozici. Co ukázaly její výsledky?

„Roman zůstal v srdcích spousty fanoušků a zaslouží si důstojnou rozlučku,“ řekl zástupce fanoušků Ondřej Slováček. Úmrtí bývalého brankáře byl podle něj šok. „Domlouvali jsme se během chvilky, udělalo se choreo, komunikovalo se to s klubem. Dělali jsme, co bylo v našich silách, aby byla rozlučka co nejdůstojnější,“ uvedl Slováček.

Do pochodu fanoušků se zapojila například Eva ze Vsetína. „Na hokej chodím pravidelně. Jak je domácí zápas na Vsetíně, tak jdu. Roman Čechmánek byl vsetínská ikona, znávala jsem ho jako náctiletá. Zůstal v nás a je nám strašně líto, že už tady s námi není. Oceňujeme, že to byl vynikající brankář, byl v nároďáku, na olympiádě. Pro Vsetín je čest, že náš brankář se dostal do národního týmu a slavil i úspěchy mezinárodní,“ řekla Eva.

S brankářem se s rodinou přijel symbolicky rozloučit také Jakub ze Zubří na Vsetínsku. „Roman Čechmánek byl můj nejoblíbenější gólman, nezapomenu na něj. Byl to srdcař, nejlepší gólman po Haškovi, co u nás vyrostl,“ řekl. Akce ve Vsetíně na Čechmánkovu počest se mu líbila. „Je to pěkné gesto, poděkování za všechno. Myslím, že si to Roman zaslouží, a všichni mu přejeme všechno nejlepší tam nahoře,“ uvedl fanoušek.

„Lapač bude zaplněný do posledního místa. Vsetínští hokejisté nastoupili všichni s číslem 23, které Čechmánek nosil,“ popisovala živě z místa reportérka CNN Prima NEWS Jana Vozárová. Do zápasu pak vjedou s černou páskou.

Pietní choreo ve 23. minutě

U vstupu na stadion je pietní místo, kde lidé zapalují svíčky a mohou nechat vzkazy. Klub, hráči i fanoušci také uctí Čechmánkovu památku minutou ticha před začátkem středečního zápasu. Fanoušci na středu na 23. minutu utkání připravili pietní choreo.

Čechmánek prožil velmi úspěšnou hráčskou kariéru. Z mistrovství světa měl tituly z let 1996, 1999 a 2000 a také dvě bronzové medaile. Na turnaji století v Naganu dělal při tažení za olympijským zlatem náhradníka Dominiku Haškovi. Bývalý brankář Zlína, Jihlavy, Vsetína, Philadelphie, Los Angeles, Karlových Varů, Hamburku, Linköpingu a Třince ukončil kariéru v roce 2009, později se věnoval trénování. Naposledy působil od ledna jako šéftrenér mládeže v Uherském Hradišti.

Úspěšný brankář zemřel v noci na neděli ve věku 52 let. Pitva podle policie prokázala, že nespáchal sebevraždu, na jeho smrti se nepodílel ani žádný další člověk. Zdravotní pitva byla nařízena poté, co koronerka nemohla určit příčinu úmrtí. Před smrtí měl Čechmánek problémy s rukou, kvůli nimž šel na obstřiky.

Tagy: