Neměl jsem daleko k slzám. Čechmánkovu památku jsem uctil pivem, říká Japonec z Nagana

Zemřel hokejista Roman Čechmánek.

Zemřel hokejový brankář Roman Čechmánek

Když čeští hokejisté vybojovali olympijské zlato v Naganu, bylo Eisukemu Kuroiwovi čerstvých 16 let. Od té doby se začal zajímat nejen o sport, ale také o Českou republiku. Jakmile se o víkendu od svých kamarádů z Olomouce dozvěděl, že zemřel brankář Roman Čechmánek, neměl prý daleko k slzám. „Vždyť byl strašně mladý. Je to velká škoda. Druhý den jsem jeho památku uctil pivem,“ napsal 41letý stavař z Nagana reportérovi CNN Prima NEWS.

Ahoj, dobrý den, děkuji a pivo. Víc slov pan Kuroiwa nezná, nebo to alespoň tvrdí. Česká republika ho fascinuje, třebaže ji nikdy nenavštívil. Udělal si ale mezi Čechy kamarády – někteří z nich totiž přijeli do Nagana, aby se podívali na stadion Big Hat. Právě tam česká hokejová reprezentace v roce 1998 vybojovala zlatou olympijskou medaili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Detaily k úmrtí legendárního Čechmánka. Chodil na injekce, pak už se neozval. Tělo našel syn

Budova, která se nachází asi 20 minut pěšky od hlavního vlakového nádraží, se stala poutním místem pro hokejové nadšence i české turisty. Byli to právě zmiňovaní kamarádi z Olomouce, kteří informovali Kuroiwu o náhlé smrti legendárního českého brankáře Romana Čechmánka.

„Vždyť byl strašně mladý. Je to velká škoda. Když mi napsali na Line (chatovací aplikace, populární v asijském regionu, pozn. red.), neměl jsem daleko k slzám. Lidé jako on by neměli umírat tak mladí,“ napsal reportérovi CNN Prima NEWS.

Vůbec prý netušil, že se „Čefumaneku-san“ – tak se Čechmánek vyslovuje japonsky – topil ve finančních problémech. „Teď jsem ještě smutnější. Asi to neměl jednoduché. Ať odpočívá v pokoji. Hned jsem si v pondělí na uctění jeho památky dal pivo společně s kolegy z práce. Sice ho neznali a neměli jsme ani české pivo, ale i tak mu se mnou věnovali tichou vzpomínku,“ poznamenal 41letý stavař z Nagana.

Coby teenager se pokoušel hrát lední hokej, ale mezi vrstevníky nenašel dostatek zájemců, kteří by se k němu připojili. „V Japonsku je mnohem populárnější baseball nebo basketbal, poslední roky se zvýšil zájem o fotbal nebo rugby,“ vysvětlil reportérovi CNN Prima NEWS.

Na dotaz, zda zaregistroval film Děti Nagana, uvedl, že o něm neslyšel, ale že se na něj určitě podívá, jakmile bude dostupný v Japonsku. „Snad se daří panu Jágrovi, má na stadionu vystavený dres,“ připomněl na závěr Kuroiwa.

K úmrtí Romana Čechmánka se vyjádřil také Dominik Hašek ve vysílání CNN Prima NEWS. Poslechněte si jeho slova níže:

Tagy: