Letecké záběry odhalují zkázu Mariupolu. Zdevastované město halí černý dým

Oheň, kouř a trosky. I když obklíčený Mariupol nadále odolává četným ruským útokům, podle dostupných fotografií a videí je v dezolátním stavu. Lidem v jihovýchodním ukrajinském městě navíc dochází základní potraviny i zbraně.

Na leteckých snímcích, které na sociálních sítích zveřejnil deník The Kyiv Post, je vidět výbuch jedné z rozbořených budov v Mariupolu. Následně vypukl požár a z místa se valil mohutný oblak kouře. Další záběr ukazuje, že se nejedná o ojedinělý případ. Město je silně vybombardované.

Jde o další z videí z posledních dní, které dokumentuje naprostou zkázu Mariupolu. Ten je obklíčený ruskou armádou, která dennodenně ostřeluje strategická místa i civilní oblasti. Ve středu čelila leteckému útoku tamní porodnice a dětská nemocnice.

Zemřeli při tom tři lidé včetně dítěte a 17 lidí bylo zraněno. V pondělí navíc zemřela další žena, která nepřežila následky zranění po výbuchu. Byla těhotná a nepřežilo ani její dítě, píší média. Ruští představitelé jako vysvětlení uvedli dvě různé verze, které si navzájem odporují. Útok nejdříve kategoricky popřeli, později tvrdili, že nemocnice byla ve skutečnosti vojenskou základnou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj útok označil za válečný zločin, ruskou armádu obvinil z genocidy a své spojence znovu vyzval k okamžitému vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou.

Boje se v posledních dnech přesunuly i přímo do města. V pátek ukrajinští vojáci zničili ruský tank. Ještě předtím však stroj s označením „Z“ masakroval vše kolem sebe. Reportér agentury AP natočil, jak tank ze silnice několikrát vystřelil na obytnou budovu. Útok způsobil výrazné poškození domu a navíc velký požár, který neměl kdo uhasit.

Obrněný vůz poté nacouval do opuštěného autobusu. Později střílel i do firemní budovy, v níž se schovávali ukrajinské ozbrojené síly.

Situaci v Mariupolu navíc komplikuje fakt, že je kompletně obklíčený. To znemožňuje evakuaci civilistů, zásobování či humanitární pomoc. Ve městě, které má zhruba 400 tisíc obyvatel, podle místních úřadů zahynulo přes 2500 civilistů. Pokud Moskva neotevře humanitární koridory, toto číslo by v následujících dnech mohlo výrazně narůstat.

Tagy: